Туск вимагатиме від світу мобілізуватися задля допомоги Україні

13:13, 12.12.2023
Туск вимагатиме від світу мобілізуватися задля допомоги Україні

Дональд Туск - великий друг України.

Новий польський уряд Дональда Туска вимагатиме від усього вільного світу мобілізувати зусилля для допомоги Україні у війні з росією.

 

Як інформує УМ, про це у вівторок, 12 грудня,під час виступу в Сеймі з програмою дій нового уряду Польщі заявив голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск.

 

“У виступі, як сьогодні, ми мусимо голосно і рішуче говорити одним голосом про Україну. Cлухайте, це справа, яка мусить нас об’єднати. Ми сьогодні бачимо президента Зеленського, який намагається знову переконати світ про що ведеться гра: що напад Росії на Україну є нападом на нас усіх. Ми будемо, і я розраховую на співпрацю всіх політичних сил, голосно і рішуче вимагати повної мобілізації вільного світу для допомоги Україні в цій війні”,- наголосив Туск.

 

Під оплески парламенту він підкреслив, що для таких дій польського уряду “немає жодної альтернативи”.

 

Він підкреслив, що не може слухати деяких європейських і західних політиків, які говорять про втому від війни в Україні.

 

“Вони втомлені і вони говорять це в обличчя президентові України, що вони вже не мають сили, що вони виснажені. Хочу сказати, що завданням Польщі, нового уряду, а також нас усіх є голосно і рішуче віимагати від усієї західної спільноти повної рішучості щодо допомоги Україні в цій війні”,- наголосив глава польського уряду.

 

Крім того новий уряд Польщі знайшов спосіб аби з одного боку врахувати інтереси протестуючих перевізників, а з іншого – негайно розблокувати кордон з Україною.

 

Польський прем’єр підкреслив, що попередній уряд Матеуша Моравецького не подбав про інтереси польських перевізників  і відмовилися від контролю за кордоном з Україною під час війни.

 

“З простої порядності майбутні міністри цього уряду сиділи зі мною цілими годинами, після опівночі, і шукали способи на якомога швидше розв’язання проблеми на українсько-польському кордоні. Ми шукали і знайшли способи аби якомога швидше врахувати потреби польських водіїв і одночасно негайно розблокувати кордон України, яка бореться і чекає на перевезення товарів з цієї заблокованої автомагістралі”,- підкреслив Туск.

 

Нагадаємо, що 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин". Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.

 

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту і розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску "Медика – Шегині" поблизу Перемишля.

 

Як відомо, у понеділок війт гміни Дорогуськ Войцех Сава прийняв рішення про припинення протесту. Війт послався на законодавчу передумову необхідності припинити блокування кордону через загрозу майнових втрат місцевих підприємців у значних розмірах.

 

Як повідомляла УМ, Дональд Туск обраний депутатами Сейму на посаду прем’єра Польщі.