Готівкова валюта: Нацбанк скасував усі обмеження з 1 грудня

08:15, 01.12.2023
Готівкова валюта: Нацбанк скасував усі обмеження з 1 грудня

Нововведення спростить процес обміну валюти для населення та підсилить валютні операції в країні (Фото з відкритих джерел)

З 1 грудня Національний банк України (НБУ) повністю скасував обмеження на продаж готівкової валюти населенню для банків та небанківських фінансових установ. Це рішення розширює можливості громадян отримувати та обмінювати готівку в іноземній валюті без попередніх обмежень, що входили в силу раніше.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба НБУ.

 

За оцінками НБУ, це сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами та, як результат, стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку;

 

Також дозволено Експортно-кредитному агентству (ЕКА) переказувати за кордон кошти для відшкодування / компенсації витрат за договорами страхування та перестрахування, укладеними з іноземними страховими (перестраховими) компаніями, а також для оплати витрат ЕКА, пов’язаних із здійсненням таких операцій. 

 

Окрім цього, розширено перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, включаючи учасників бойових дій, які внаслідок збройної агресії росії проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за межами України. 

 

Дозволено оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема, оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

 

Як повідомляла УМ, памʼятну монету "Рік Дракона" номіналом у 5 гривень презентував Національний банк. Із 24 листопада її вводять в обіг.