Кадровий голод: Україна виробляє у рази менше FPV-дронів ніж росія

10:54, 30.11.2023
Кадровий голод: Україна виробляє у рази менше FPV-дронів ніж росія

Українські компанії виготовляють близько 50 000 FPV-дронів щомісяця, потрібно – сотні тисяч. (Фото: Forbes)

В Україні зараз функціонує близько 200 виробників дронів, які забезпечують лише 10-15% загальної потреби армії.

 

Щомісяця українські компанії виробляють близько 50 тис. дронів. Виробникам FPV-дронів потрібно 6000 інженерів, щоб дістатися до рівня Росії, галузі бракує 2000 таких фахівців.

 

Як інформує УМ, про це повідомило всесвітньовідоме видання Forbes.

 

"Один інженер на місяць збирає близько 50 FPV-дронів", - зазначає засновник фонду "Хвиля’91" і власник логістичної компанії EnlivUA Group Олександр Яковенко.

 

Зазначається, що українські компанії виготовляють щомісяця приблизно 50 000 FPV-дронів, росіяни – вшестеро більше. З розрахунку, що один інженер збирає близько 50 FPV-дронів, галузь складається приблизно з 1000 людей.

 

Виробництво FPV-дронів відносно просто масштабувати – вони збираються із китайських компонентів.

 

"Виробникам FPV-дронів не вистачає 2000 інженерів, дає консервативну оцінку президент асоціації виробників дронів "Технологічні сили України" та голова наглядової ради оборонно-технічної компанії FRDM Вадим Юник. Щоб масштабуватися вшестеро, потрібно в шість разів більше інженерів, вважає Шеремет. Тобто галузь має складатися із 6000 інженерів", - йдеться у матеріалі.

 

Як зазначила засновниця фонду Dignitas Любов Шипович, загалом в Україні є близько 200 виробників дронів різного типу. Вони забезпечують лише 10-15% від загальної потреби армії. За її оцінкою, лише FPV-дронів потрібно близько 200 000 штук на місяць.

 

Кадровий голод лише погіршує проблему. Виробникам бракує інженерів з авіоніки, РЕБ, інженерів з компʼютерного бачення та цифрової обробки сигналів, спеціалістів з розробки вбудованого ПЗ і математичного моделювання, та інших, більш вузьких спеціальностей.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство оборони України успішно провело випробування нових українських FPV-дронів, розроблених приватними підприємствами.