Німеччина обговорює з партнерами тимчасову передачу Україні систем IRIS-T

14:44, 15.09.2023
Німеччина обговорює з партнерами тимчасову передачу Україні систем IRIS-T

Системи IRIS-T допомагає обороняти міста від російських ракет (Фото з відкритих джерел)

Німеччина розглядає з країнами-партнерами можливість тимчасово передати Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T. 

 

Як інформує Україна молода, це повідомляє очільник партії зелених, заступник голови комітету з питань оборони Омід Нуріпур в ефірі ZDF.

 

«Звісно, Україні потрібно більше систем ПРО. Системи IRIS-T допомагають захистити міста, тому це важливо. Німецький уряд також обговорює це з країнами партнерами, які отримали IRIS-T від Німеччини, чи можуть вони хоча б тимчасово передати їх Україні», - сказав він.

 

Політик не назвав країни, з якими Німеччини веде переговори. Проте відомо, що у 2018 році Німеччина продала Єгипту чотири комплекси IRIS-T SLM, а 2021 році Єгипет замовив ще 16 додаткових комплексів. Також у 2019 році Швеція отримала від Німеччини перші системи IRIS-T SLS ближнього радіуса дії.

 

Німеччина є однією з лідерів серед країн, які надають нашим військам допомогу. Зокрема, Берлін надав декілька видів артилерії, танки Leopard старішої та нової модифікації, системи ППО IRIS-T та Patriot, боєприпаси, автомобілі, дрони та інші види озброєння.

 

У пакеті допомоги від 17 серпня Німеччина передала Україні двіпускові установки зенітно-ракетного комплексу ближнього радіуса дії IRIS-T. А нещодавно стало відомо, що Україна отримає від Берліна танки для розмінування Wise t 1 та 20 бойових машин піхоти Marder.

 

Як повідомляла УМ, німецькі  депутати закликали канцлера Олафа Шольца та міністра оборони Бориса Пісторіуса передати Україні ракети Taurus. Ракети цього типу є далекобійними та можуть бути цінним доповненням до українських оборонних можливостей.