Ініціатива трьох морів: Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор’я»

11:19, 07.09.2023
Ініціатива трьох морів: Україна стала асоційованою державою-учасницею  «Тримор’я»

Під час саміту у Бухаресті. (Фото: сайт Мінекономіки)

У Бухаресті 6 вересня на саміті ініціативи Трьох морів Україна стала асоційованою державою-учасницею "Тримор’я".

 

Як інформує УМ, про це заявила перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки України Юлія Свириденко, повідомили 7 вересня у пресцентрі на сайті Мінекономіки.

 

За її словами, це означає, що наша країна отримала доступ до всіх інструментів, які напрацьовані в рамках ініціативи.

 

"У перший день саміту дискусія концентрувалася передовсім на питанні України. Для наших партнерів війна, яку розпочала росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів - модернізацію інфраструктури, транспортних систем, забезпечення продовольством, залучення інвестицій у енергетику та інші стратегічні сектори, аби повністю позбутися російської нафти і газу. Партнери закликали нас долучитися до перебудови архітектури регіону, яка є вимогою часу через російську агресію", - зазначила Свириденко.

 

Також і для України, і для країн, які є членами чи асоційованими членами ініціативи Трьох морів, ключовим напрямком спрямування зусиль є розвиток логістики та торгівлі в регіоні. Як підкреслила перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки України, держави, що беруть участь в цій ініціативі, розвивають транспортні спроможності для полегшення експорту з України. А тому, попри війну та регулярні обстріли, торгівля в Дунаї і торгівельні шляхи, які йдуть в порти Румунії, Болгарії, Хорватії і Греції швидко розвивається.

 

 

"З перемогою і відновленням повної свободи навігації у Чорному морі, ми побачимо нову реальність торгівлі в регіоні Ініціативи Трьох Морів - вільну і ефективну, завдяки розвиненій інфраструктурі", - зазначила Свириденко.

 

Також перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки України звернула увагу на необхідність вирішення проблем, наявних у торговельних відносинах між країнами. Передусім йдеться про зняття бар’єрів у торгівлі та відновлення експорту українського зерна та інших культур. Ця тема була частиною і виступу президента України Володимира Зеленського, і зустрічей першого віцепрем’єр-міністра на полях саміту.

 

"Ініціатива трьох морів" (ІТМ), також відома як "Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива" (БАЧІ) або "Тримор'я", є об'єднанням дванадцяти держав Євросоюзу, розташованих у Центральній та Східній Європі. Територія країн-учасниць має вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорному морів.

 

Як повідомляла УМ, для Міністерства економіки Кабінет міністрів відкрив спеціальний рахунок для збору коштів на гуманітарне розмінування.