Польща отримала дозвіл Німеччини на поставку винищувачів МіГ-29 для ЗСУ

19:30, 13.04.2023
Польща отримала дозвіл Німеччини на поставку винищувачів МіГ-29 для ЗСУ

Польські військові більше не потребують МіГ-29. (pap.pl)

Міністерство оборони Німеччини дозволило польським партнерам поставити Україні п’ять винищувачів МіГ-29.

 

Ці літаки залишились у Польщі від армії Німецької демократичної республіки.

 

Як інформує Україна молода, про це рішення повідомляє оборонне відомство Німеччини у четвер ввечері.

 

«Я радий повідомити вам, що ми можемо пообіцяти нашим польським партнерам передачу Україні п'яти МіГ-29 з колишніх запасів НДР. Заявку ми отримали лише сьогодні. Я вітаю той факт, що ми у Федеральному уряді ухвалили це рішення разом», – заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

 

Зауважимо, що ще у 2002 році Німеччина продала Польщі 23 винищувачі МіГ-29, які Бундесвер отримав у спадок від армії Німецької демократичної республіки.

 

Перед тим прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про передачу Україні чергової партії винищувачів МіГ-29, передає агентство РАР.

 

Зокрема, під час дебатів, організованих аналітичним центром Atlantic Council у Вашингтоні, він сказав, що Польща поставить ще одну партію бойових літаків Україні.

 

За його словами, польська військова авіація, яка налічує 48 винищувачів F-16, наразі користується підтримкою союзників, в тому числі США, які відправили чергову партію винищувачів F-22 на ротацію в рамках зміцнення східного флангу НАТО.

 

Моравецький нагадав, що поставки замовлених Польщею багатоцільових винищувачів F-35 очікуються в найближчі роки. Тому польські військові більше не потребують МіГ-29.

 

Згідно з офіційними даними Варшави, на озброєнні польських ВПС наразі залишається близько десятка таких літаків.

 

Контракти на продаж військової техніки з Німеччини передбачають, що німецький уряд повинен дати згоду на можливу передачу третій стороні.

 

Як повідомляла «УМ», раніше президент Польщі Дуда повідомив, що його країна вже поставила Україні вісім винищувачів МіГ-29.