«Газпром» відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу

18:40, 27.03.2018
«Газпром» відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу

"Газпром" також ініціює переговори про непродовження існуючих із "Нафтогазом" контрактів

Представники російської компанії "Газпром" на зустрічі із представниками НАК "Нафтогаз України" повідомили про відмову виконувати рішення Стокгольмського арбітражу про постачання та транзит газу до України.


Про підсумки переговорів, що відбулися між компаніями минулого тижня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Газпром" дав зрозуміти, що російська газова монополія відмовляється відновлювати постачання в Україну, як це передбачено рішенням Стокгольмського арбітражу від грудня минулого року, і відмовляється підтвердити виплату $2,6 млрд згідно з рішенням арбітражу щодо транзитного контракту від лютого поточного року", - зазначили в "Нафтогазі".

У НАК нагадали, що обидва рішення Стокгольмського арбітражу є остаточними й оскарженню не підлягають.

За даними "Нафтогазу", на переговорах представники "Газпрому" озвучили бажання внести до контрактів із "Нафтогазом" поправки, що суперечать рішенням міжнародного арбітражу, або ж розірвати контракти з українською компанією. 

"Нафтогаз" вважає таку позицію неприйнятною і відхилив пропозиції "Газпрому", - зазначають у НАК.

Сторони домовилися провести ще один раунд переговорів у квітні.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж визначив, що Україна зобов’язана купити у Росії 5 мільярдів кубів газу щорічно у 2018 та 2019 роках, однак "Газпром" відмовився продавати газ та повернув "Нафтогазу" перерахований аванс.

Також у Стокгольмському арбітражі присудили "Газпрому" штраф у понад 4 мільярди доларів за невиконання умов контракту по транспортуванню газу, після взаємозаліків із "Нафтогазом", російська компанія виявилася винною українському "Нафтогазу" 2,56 мільярди доларів.

Як повідомляла "УМ", у Німеччині дали дозвіл на будівництво "Північного потоку-2".