Якого розміру Сонце — вчені висловили сумніви

19:21, 26.12.2023
Якого розміру Сонце — вчені висловили сумніви

Сонце, що знаходиться на найближчій відстані від Землі серед усіх зірок, відіграє ключову роль у підтримці умов для життя на нашій планеті. Вчені точно знають, що температура площі денного світила сягає понад 5600 °C.
 
Навколо зірки кружляє вісім повномасштабних планет, п'ять — маленьких, десятки тисяч болідів, мільярди комет, різних крижаних об'єктів. Вік світила позначений приблизно 4,65 млрд років. На думку дослідників зірка перебуває десь посередині життєвого циклу. Довгі роки вважалося, що радіус Сонця формулюється 695 тисяч 610 км. Однак останні наукові дослідження викликають сумніви в наведеній інформації.
 
Офіційно визнаний радіус Сонця
 
Тоді як планети із зірками зображують у вигляді сферичного кола, останні не мають ідеальної круглої форми. Навіть Земля не є сферичною, але має сплюснуту форму в ділянці Північного та Південного полюсів, що має назву геоїд — еквіпотенціальна поверхня земного поля тяжіння. Інші планети, космічні об'єкти також виявляють нерівності, причому такі, що не мають чітко визначеної межі.
 
Також астрономи не володіють точним визначенням місця розташування граней Сонця. Відвідавши Єгипет ігрові автомати азартного онлайн клубу, гемблер дізнається, що жерці вже кілька тисяч років тому мали точні відомості про денне світило. Мандрівник знайде подробиці в скарбницях древніх царів.
 
Згідно з астрономічними дослідженнями, проведеними навесні 2015 р. астрофізики визначили радіус зірки, позначивши 695 тисяч 610 км. Науковці Міжнародного астрономічного співтовариства отримали подібну характеристику, аналізуючи фотосферу — видимий кордон Сонця. Фотосферу, що видається глибоким шаром, було враховано як поверхню, яку дослідники впевнено внесли до комп'ютерних моделей по лінії астрофізичних досліджень.
 
Однак аналіз нижнього шару зоряної атмосфери є лише однією з методик вимірювання радіуса світила, оскільки існують інші підходи. Останні дослідження опублікував науковий журнал Monthly Notices, японські астрономи застосували методику астросейсмології. Наведений метод аналізу внутрішніх вібрацій зірок схожий на дослідження землетрусів на планеті. Суть методу полягає, що астрофізики практично слухають внутрішні відгомони Сонця. Методика дала змогу отримати додаткові відомості про Сонце, такі як розмір.
 
У попередніх наукових дослідженнях вчені здійснювали аналіз f-випромінювань, наближених до поверхні світила. У новому дослідженні астрономи визначали розмір орієнтуючись на p-випромінювання, що проходять через усю широту зірки, включно з ядром.
 
Науковці характеризують новий метод таким чином:
 
спосіб не можна назвати кращим або гіршим;
є позитивні та негативні якості;
p-випромінювання проходять крізь товщу зірки, надаючи відомості про всю структуру;
f-випромінювання йдуть тільки по сфері, вивчаючи верхній шар Сонця.
Порівнявши обидва методи, астрономи схилилися використовувати p-випромінювання.
 
 
Новий радіус денного світила
 
Результати останніх наукових досліджень визначили новий радіальний розмір денної зірки - 695 тисяч 781 км. Нові дані не сильно відрізняються від колишніх офіційних, всього лише майже на 80 км, які були виведені в результаті використання f-випромінювання. Різниця невелика, проте інформація стане відігравати велику роль під час майбутніх досліджень. Передбачається, подібне пов'язується зі зміною активності Сонця. Темпи тривають кожні 11-12 років, чим впливають на розмір зірки.