Українські «Голубці»: страву визнано культурною спадщиною України

17:57, 24.12.2023
Українські «Голубці»: страву визнано культурною спадщиною України

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці». (Фото: Фейсбук Одеський обласний центр української культури)

Приготування українських голубців внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Одеський обласний центр української культури у Фейсбуці.

 

Голубці — це одна з основних страв місцевої кухні Одещини, яка, до того ж, поширена серед представників нацменшин, які мешкають на території області — наприклад серед болгар, молдован та гагаузів.

 

«Для Одещини голубці не лише «конвертик» з капусти. На півночі регіону, на Кодимщині, під час приготування їх на весілля господині сідають по колу, співають народних та обрядових пісень і «крутять» голубці. Зазвичай це до 10 горщиків по 8—10 літрів», — зазначили в центрі культури.

 

У селі Глибочок поблизу Куяльницького лиману до начинки господині додають три види мʼяса, а тушкують голубці обовʼязково в томатному соку домашнього приготування.

 

На півдні Одеської області в селі Орлівка голубці мають назву «cармале», що в перекладі з турецької означає «обмотувати».

 

А в болгарському селі Городнє голубці мають ще іншу назву — «гушки». Їх, як і cармале, готують з пропареного листя винограду, однак начинка складається з рису чи булгуру з додаванням низки трав, зокрема, кропу, петрушки та мʼяти.

 

 

Як повідомляла УМ, Кременецькі гречані вареники: поповнення нематеріальної культурної спадщини України.