В Україні хочуть запустити Єдиний державний реєстр домашніх тварин

10:22, 05.11.2023
В Україні хочуть запустити Єдиний державний реєстр домашніх тварин

Згідно з постановою реєстрація тварин власниками є добровільною та безоплатною. (Фото: Тарас Здоровило)

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка передбачає створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин — собак та котів. У ньому міститиметься інформація про кількість тварин та їх місцеперебування, опис тварини, наявність вакцинації та стерилізації, ідентифікаційні дані, дані ветеринарного паспорта та відомості про власника / утримувача.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті міністерства.

 

Мета запуску Реєстру — створити комплекс заходів для безпеки та добробуту тварин і їх власників, а також адаптувати українське законодавство до міжнародних стандартів у сфері поводження з тваринами. Згідно з постановою реєстрація тварин власниками є добровільною та безоплатною.

 

Зазначається, що у реєстрі  міститиметься інформація про кількість тварин в Україні, наявність вакцинації, дані ветеринарного паспорта та інформація про власника чи утримувача. Створення Реєстру дасть змогу зменшити кількість безпритульних тварин, а також наблизити українське законодавство до міжнародних стандартів.

 

 Створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин дасть змогу фіксувати проведення планових вакцинацій, щоб розуміти загальну картину й ухвалювати ефективні управлінські рішення.

 

Окрім цього, Реєстр передбачає інформування про загублених та знайдених тварин. Так, якщо ви загубили улюбленця, зможете про це повідомити. А коли тварину знайдуть, ви отримаєте сповіщення й зможете повернути тварину додому. Це значно зменшить кількість безпритульних тварин у країні.

 

Після наповнення Реєстру та повноцінного запуску дані, які в ньому міститимуться, стануть основою для запуску цифрового ветеринарного паспорта в Дії. Це дасть змогу зберігати важливу інформацію про домашнього улюбленця в смартфоні замість паперових документів.

 

Як повідомляла УМ, чиї власники піклуються про своїх тварин більше показало дослідження.