Тelegram, WhatsApp і Signal під «прицілом»: ФСБ відслідковує листування у шифромесенджерах

11:35, 03.07.2023
Тelegram, WhatsApp і Signal під «прицілом»: ФСБ відслідковує листування у шифромесенджерах

Розправляючись з інакомисленням, Росія створює ланцюжок постачання стеження (Фото: Mikhail Klimentyev)

Технології, які дозволяють відстежувати листування у зашифрованих месенджерах Telegram, WhatsApp і Signal, відстежувати місцезнаходження телефонів, ідентифіковувати анонімних користувачів та зламувати облікові записи отримала Федеральна служба безпеки росії.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє американська газета The New York Times із посиланням на документи постачальників цих технологій, а також на людину, яка бере участь в операціях цифрового спостереження в країні.

 

До стеження за людьми причетні російські технологічні фірми, які належать Citadel Group — цей бізнес колись частково контролював Алішер Усманов, один із «улюблених олігархів» путіна. Ідеться про фірми «МФИ Софт», «Вас-Эксперти» та «Протей».

 

Одна програма може визначати, коли люди зідзвонюються або надсилають файли у Telegram, Signal і WhatsApp. Програмне забезпечення не може перехоплювати певні повідомлення, але може визначити, чи використовує хтось кілька телефонів, скласти карту звʼязків та зʼясувати, які телефони знаходилися у певних місцях у певний день. Інший продукт може збирати паролі, які вводять на незашифрованих всайтах.

 

Система стеження від компанії «МФІ-Софт» допомагає відображати інформацію про абонентів звʼязку, а також їхній інтернет трафік.

 

Як повідомляла УМ, ФСБ не впливатиме на Україну через попів у Лаврі.