Україна не має бойкотувати Олімпійські ігри у Парижі - Жан Беленюк

18:02, 09.12.2023
Україна не має бойкотувати Олімпійські ігри у Парижі - Жан Беленюк

Нардеп Жан Беленюк – борець греко-римського стилю (facebook.com/zhanbeleniuk)

Олімпійський чемпіон, народний депутат від «слуг» Жан Беленюк переконаний, що Україна не повинна бойкотувати Олімпійські ігри у Парижі 2024 року.

 

На його думку, українські спортсмени мають виступити на Олімпіаді, незважаючи на допуск до Ігр росіян і білорусів у нейтральному статусі.

 

Як інформує Україна молода, про це Жан Беленюк написав у Facebook в суботу.

 

Титулований борець нагадав, що Україна вже мала досвід бойкоту змагань, де представлені "нейтральні" росіяни.

 

«Досвід того бойкоту, на мою думку, показав нам його неефективність. Спортсмени втратили можливість здобувати перемоги для нашої країни і, що ще важливіше, можливість використовувати міжнародні майданчики для того, щоб доносити інформацію по всьому світу про війну на Батьківщині, надаючи таку можливість росіянам у той же момент!», - зазначив олімпійський чемпіон.

 

Беленюк також додав, що наступного дня після скасування бойкоту, відбулася відома історія з Ольгою Харлан, яка привернула увагу всіх міжнародних ЗМІ до України.

 

Нардеп вважає, що Україні не вдалося сформувати навколо себе коаліцію країн-союзників, які б готові були реально приєднатися до бойкоту і тим самим суттєво посилити українську позицію щодо тиску на Міжнародний олімпійський комітет.

 

І зазначив, що "треба продовжувати тиснути на МОК і міжнародні федерації щодо дотримання їх же рекомендацій, щоб це не було, як ми знаємо, просто профанацією".

 

«Їхати! Перемагати! Не тиснути руку, показуючи, що терористи не гідні жодної поваги! Встановлювати проукраїнську повістку дня в Парижі, використовуючи цей величезний комунікаційний майданчик», - каже Жан Беленюк.

 

Як відомо, Жан Беленюк – борець греко-римського стилю. Багаторазовий чемпіон світу і Європи, призер цих змагань, чемпіон Олімпійських ігор у Токіо 2020 року, срібний призер Олімпійських ігор 2016 року, чемпіон і срібний призер Європейських ігор (2019, 2015). Також він є народним депутатом IX скликання від фракції "Слуга народу".

 

Нагадаємо, 8 грудня Міжнародний олімпійський комітет рекомендував дозволити окремим російським і білоруським спортсменам брати участь в Олімпіаді в Парижі під нейтральним прапором – у тому разі, якщо вони активно не підтримують війну проти України і не пов'язані із силовими структурами та збірними своїх країн. Перед тим МОК призупинив членство НОК росії

 

Міністерство закордонних справ України вважає помилковим рішення Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях у нейтральному статусі.