Українці змагатимуться з «нейтральними» росіянами та білорусами - Мінспорту

11:27, 27.07.2023
Українці змагатимуться з «нейтральними» росіянами та білорусами - Мінспорту

У Мінспорті кардинально змінили думку і не бойкотуватимуть змагання за участі росіян і білорусів.

Брати участь у міжнародних змаганнях, де спортсмени з росії та білорусі виступатимуть у нейтральному статусі, можуть Офіційні делегації національних збірних України.

 

Як інформує УМ, про це сказано в наказі Міністерства молоді та спорту України оприлюдненому на сайті відомства.

 

Наразі участь для українців заборонена лише у змаганнях, де росіяни та білоруси виступають під своїми національними прапорами, використовують національну символіку та/або своїми публічними діями чи заявами висловлюють належність до Росії чи Білорусі.

 

Керівникам структурних підрозділів Мінмолодьспорту наказали постійно моніторити участь українських команд у міжнародних змаганнях, де беруть участь росіяни та білорусі. А також - вживати заходів, якщо виявиться, що атлети з Росії чи Білорусі публічно підтримують війну проти України чи належать до військових формувань.

 

Якщо ж українських спортсменів помітять на прояві солідарності із представниками Росії та Білорусі (йдеться про привітання, фото тощо), Мінспорту наказав подавати документи для позбавлення всеукраїнської федерації статусу національної з наступним розірванням договору про співпрацю. Самих спортсменів можуть виключити зі складу національних збірних.

 

Нагадаємо, що 28 березня 2023 року МОК запропонував допустити спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань у нейтральному статусі. Це викликало обурення в Україні та більшості західних країн. Кількома днями пізніше Бах заявив, що "уряди не мають вирішувати, яких спортсменів допускати до змагань".

 

14 квітня Міністерство молоді та спорту заборонило будь-яким національним збірним України брати участь у змаганнях, на яких присутні спортсмени з РФ та Білорусі.

 

Мер Парижа, де буде проходити Олімпіада-2024, Анн Ідальго виступає проти допуску росіян та білорусів до літніх Олімпійських ігор під їх національними прапорами. Вона наголосила, що все можливе, щоб цього не сталося.

 

26 липня стало відомо, що Міжнародний олімпійський комітет не видав запрошення на Олімпіаду-2024 у Парижі спортсменам з Російської Федерації та Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, Хиткі рекорди легенд: на акватичному «мундіалі» в Японії українці вже здобули медалі у двох дисциплінах.