Євро-2024: Україна визначається щодо участі у відборі

14:47, 14.04.2023
Євро-2024: Україна визначається щодо участі у відборі

Рішення, чи братиме збірна України з футболу з відбору Євро-2024 ухвалюватиме Українська асоціація футболу (Фото УАФ)

Заступник Міністра молоді та спорту Матвій Бідний відповів, чи буде брати участь збірна України з футболу з відбору Євро-2024 після наказу про бойкот.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Суспільне

 

13 квітня Міністерством молоді та спорту було офіційно оприлюднено текст наказу, який забороняє українським спортсменам змагатися на одних турнірах з росіянами та білорусами. У ньому йдеться, що національні делегації "відкликатимуться" зі змагань, якщо серед їхніх суперників будуть представники двох країн.

 

Норми наказу прямо перетинаються, зокрема, з відбором на футбольний Євро-2024 серед чоловічих збірних. УЄФА дозволяє брати в ньому участь збірній Білорусі, що вже провела два стартових матчі кваліфікації (поразки від Швейцарії та Румунії) в окремій від "синьо-жовтих" групі.

 

Зі свого боку, Матвій Бідний не дав однозначної відповіді, чи зможе Україна продовжити виступи у кваліфікації. За словами заступника міністра, це рішення в підсумку ухвалюватиме Українська асоціація футболу.

 

«Основне рішення буде приймати федерація —УАФ. Думаю, у нас ще достатньо часу, щоб вивірити позиції. Я знаю, що вони змагатимуться в різних групах і не будуть перетинатися безпосередньо в рамках одного заходу. Будемо дивитися»,— пояснив Бідний.

 

Чи загрожуватиме УАФ позбавлення статусу національної федерації, якщо збірна продовжить виступати у відборі, вирішуватиме окрема комісія. Функціонер окреслив головні фактори, що впливатимуть на потенційний вердикт.

 

«Хотів би підкреслити, що [наказ] прийнятий таким чином, що рішення про позбавлення федерації статусу національної приймається комісією. У даному випадку воно не спрямоване на те, щоб за формальною ознакою позбавити чи покарати когось».

 

«Йдеться про те, що в кожному випадку буде розглядатися позиція федерації, яким чином вона буде відстоювати інтереси нашої держави у воєнний час», - зазначив Бідний.

 

Як повідомляла УМ, рекомендації Міжнародного олімпійського комітету, котра дозволяє спортсменам з рф та білорусі в індивідуальному порядку повернутися до міжнародних змагань, спричинила в Україні та цивілізованому світі хвилю обурення, протесту та несприйняття.