Заберіть орден!

13.09.2007
Заберіть орден!

Мирослава Гонгадзе закликає. (Фото Укрінформ.)

Міжнародні журналістські організації констатують, що за останній час розслідування вбивства Георгія Гонгадзе майже не просунулося. Про це йдеться у звіті, який оприлюднили колеги редактора «Української правди» напередодні сьомої річниці його зникнення. «Починаючи з осені 2005–го здійснено лише один важливий крок: справу Подольського (громадського діяча, про побиття якого за вказівкою Кучми йдеться на плівках Мельниченка. — Авт.) передано до суду та встановлено зв’язок між справами Подольського та Гонгадзе, — йдеться у звіті. — Решта ж питань, зокрема й розслідування щодо замовників та організаторів убивства, не зрушили з мертвої точки» (утім, Генпрокуратура нещодавно порушила справу щодо організаторів убивства, про це на 9–й стор. газети — Ред.) . 16 вересня виповниться вже сім років із дня зникнення Гії...

 

Громадське розслідування триває

Громадське розслідування, одним із елементів якого є згаданий звіт, проводять Міжнародна федерація журналістів, Інститут масової інформації, Національна спілка журналістів Сполученого Королівства та Ірландії і Фонд Гонгадзе.

За словами представника Міжнародної федерації журналістів Саймона Пірані, «розслідування постійно відверталося від головного питання — зв’язку між виконавцями та замовниками. Це спричинила, перш за все, відсутність рішучих політичних заходів». Іншими словами — журналістські організації не бачать достатньої волі в керівництва держави для того, щоб довести справу до кінця.

У звіті також висловлюється жаль із приводу того, що змінено слідчу групу з розслідування вбивства Гонгадзе, хоча саме при ній робота над справою просунулася якнайдалі. «Склалося таке враження, що нова слідча група, новий керівник слідчої групи цілий рік вивчав справу, — відзначила на вчорашній прес–конференції вдова журналіста Мирослава Гонгадзе. — Я не розумію, в чому була необхідність настільки кардинально змінювати слідчу групу. У мене виникають підозри, що це зроблено умисно». Нагадаємо, зміни в слідчій групі були проведені після того, як заступником Генпрокурора рік тому став висуванець «регіоналів» Ренат Кузьмін.

Екс–прокурорів — до відповідальності

Одна з рекомендацій, які викладаються у звіті, — це порушення кримінальних справ щодо тих, хто знищував документи, пов’язані зі справою Гонгадзе, та вжиття заходів для збереження аналогічних документів, термін яких добігає кінця. Іще одна рекомендація в цьому ключі — розслідування дій двох осіб, які керували Генпрокуратурою в той час, коли справа Гонгадзе велася на перших етапах. Ідеться про Михайла Потебенька та Геннадія Васильєва. Саме на їх каденції припали спроби відвернути слідство від правильного шляху. На думку журналістів, правоохоронці мусять розслідувати дії екс–прокурорів із — важлива примітка — «перспективою порушення кримінальної справи».

А що стосується Потебенька, то у звіті також міститься наполягання на тому, щоб Президент Віктор Ющенко скасував свій указ, яким нагородив Потебенька орденом Ярослава Мудрого. Сам же факт нагородження міжнародні організації сприймають як один із доказів того, що на вищому рівні немає політичної волі для розслідування справи Гонгадзе. До речі, сам звіт має назву «Службове перешкоджання винагородженню».

Ще одним фактором, який не дозволяє розслідувати справу глибше, є позиція Миколи Мельниченка. «Сьогодні ще одна проблема в слідства — уже рік ми не можемо домогтися співробітництва з Миколою Мельниченком, — поскаржилася вчора Мирослава Гонгадзе. — Ми досі чекаємо, що він піде на співпрацю зі слідством і передасть записуючі пристрої і записи прокуратурі чи групі міжнародних експертів». Вона додала, що вже є домовленості з фахівцями Ради Європи та ФБР про проведення таких експертиз. «Тому я б усе–таки закликала Миколу визначитися, чи є такі матеріали (записи і пристрої. — Авт.), чи буде він їх надавати, і якщо буде, то треба вже це робити», — підсумувала пані Мирослава.