Кучму знову спитають: «Де Гонгадзе?»

13.09.2007

На Різницькій про це воліли офіційно не повідомляти. Втім «Україні молодій» з власних джерел вдалося дізнатися, що ще наприкінці серпня було скасовано постанову про відмову в порушенні кримінальної справи щодо замовників i організаторів викрадення Георгія Гонгадзе, натомість одразу було порушено нову кримінальну справу проти тодішніх високопосадовців, фрагмент розмови яких, про викрадення Гії, був відомий ще з часів «касетного скандалу».

 

То хто викрав...

На це питання має відповісти слідство. Принаймні «Україні молодій» вдалося зв’язатися із заступником Генпрокурора Миколою Голомшею, що нині курує в ГПУ слідство з особливо важливих справ, який несподівано підтвердив нашу інформацію: «Так, 28 серпня ми скасували постанову про відмову в порушенні кримінальної справи проти організаторів i закрили кримінальну справу, порушену за завідомо неправдиве донесення на високопосадовців у державі. Після цього було порушено кримінальну справу за фактом організації вбивства Гонгадзе посадовими особами, які займали особливо важливі пости. На жаль, такий факт має місце».

Нагадаємо, що Генпрокуратура ще наприкінці 2005 року передала до суду матеріали обвинувачення виконавців, а замовників i організаторів весь цей час продовжували шукати у межах окремого провадження справи. Заступник Генпрокурора очікувано уникає відповіді на питання, про які саме прізвища колишніх високопосадовців йдеться. «Ви розумієте, справа в тому, що у нас є дані, на копіях записів Мельниченка, але до встановлення їх автентичності ми не маємо права говорити ні про яких осіб», — зазначає Микола Голомша.

Зрозуміло, про кого йдеться. На плівках Мельниченка про Гонгадзе згадують голоси, схожі на голоси колишнього Президента Леоніда Кучми, тодішнього керівника адміністрації Президента Володимира Литвина, нині покійного очільника МВС Юрія Кравченка. Саме ці прізвища неодноразово згадував i Микола Мельниченко: за завідомо неправдиве донесення на високопосадовців у державі ГПУ, власне, й порушила проти нього кримінальну справу, нині закриту.

Якихось подробиць про нові результати роботи слідства наразі невідомо. Відомо лише, що слідчо­оперативна група по цій резонансній справі працює у попередньому складі. Час від часу до неї залучається більша кількість оперативних служб. Про те, коли слідчі допитають підозрюваних в організації викрадення журналіста, що спричинило тяжкі наслідки, на Різницькій не повідомляють. Що й зрозуміло: публічний виклик генерала Кравченка на допит в ГПУ призвів до його несподіваної та загадкової смерті.

«Слідство рухається згідно з планом й заданим напрямом, i в принципі, все залежатиме від позиції Мельниченка i надання ним оригіналів записів, а також від розшуку відомого нам Пукача», — додає пан Голомша.

Заступник Генпрокурора каже, що Микола Мельниченко співпрацює зі слідством доволі конструктивно, щоправда, йому дещо завадила хвороба. У Генпрокуратурі очікують на його повернення в Україну, й навіть розраховують «продовжити плідну співпрацю» з майором, фактично вже від сьогодні.

I хто отруїв...

Серйозні зміни відбулися й навколо розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. Саме з ініціативи заступника Генпрокурора Миколи Голомші було прийняте рішення про зміну керівника слідчої групи у цій резонансній справі. Слідчо­оперативну групу очолила досвідчений «важняк» (старший слідчий з особливо важливих справ ГПУ) Галина Климович.

Нагадаємо, що пані Климович відома своєю «залізною хваткою», принциповістю та непоступливим характером. Ці вольові якості вона вже не раз засвідчила під час розкриття багатьох резонансних злочинів, скоєних бандами Марьянчука, Попеско та інших кримінальних авторитетів та лідерів «бригад».

«Введення пані Климович до складу слідчої групи є посиленням групи. Вже видно, що після цього слідчо­оперативна група достатньо мобілізувалася i активізувалася в розслідуванні отруєння Президента. Тож я думаю, що це посилення дасть дуже серйозний поштовх для активізації розслідування i прийняття законних рішень у справі», — зазначив «УМ» Микола Голомша.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>