Смачна і здорова їжа

12.09.2007
Смачна і здорова їжа

Останні дослідження остаточно поставили крапку в суперечках між вершковим маслом і маргарином. Провідні європейські фахівці зі здорового харчування визнали — краще мазати хліб маргарином. Американські вчені заявили про корисні властивості м’якого маргарину. На Заході до нього звикли давно, а ось у нас усе ще живі стереотипи. А знаєте, від якого слова походить «маргарин»? Перлина, виявляється. Якщо дізнатися про сучасні властивості цього продукту, то розумієш, що він дійсно перлинний.

 

Справи минулих днів

Ніколи не забуду розповіді про «красиве» життя тих щасливчиків, які за Радянського Союзу виїжджали за кордон. Наприклад, один дядечко був у Німеччині і зайшов у гості до свого зарубіжного колеги, потім ділився враженнями: «Будете за кордоном, пам’ятайте: вам ніколи не запропонують сісти за стіл двічі, ніхто не вмовлятиме вас з’їсти ще. І взагалі, погано вони живуть. Вранці їдять хліб із маргарином». Потім розпочалась перебудова, масло спочатку зникло, а потім знову з’явилося, але за такою ціною, що намазувати його на хліб стало блюзнірством. І наш народ познайомився з польською «Рамою» — м’яким маргарином у симпатичній і новій на той час для нашого молодого ринку пластиковій упаковці. Спочатку ніби за потребою, а потім розкуштував: маргарин буває смачним! Ще після нього не було важкості в животі, і його можна було їсти навіть тим, кому жирне протипоказано. Поступово ми звикли до того, що це цілком цивілізовано та усвідомлено — використовувати цей продукт для бутербродів. Тим паче що він уже давно змінив своє сумнівне зарубіжне «громадянство» на цілком благородне вітчизняне. І незрозумілу закордонну «Раму» на полицях магазинів замінило, наприклад, наше рідне луцьке «Маселко», сама назва якого відразу навіює думки про щось добре і світле. Але давайте про все по порядку, оскільки переможна хода маргарину по «теренах незалежної» тільки починається.

Учені про маргарин

На більш просвітленому, щодо принципів раціонального харчування, Заході ніколи не існувало ані найменшого підозрілого ставлення до маргарину. Там його вже давно визнали дієтичною їжею. Крапку поставила американський провідний дієтолог, фахівець із питань здорового харчування — Енн Карсон. Саме вона дала відповіді на наступні запитання.

1. Масло або маргарин? Маргарин!

Маргарин виготовляють із рослинного масла, він багатий на поліненасичені та мононенасичені жири, в ньому немає холестерину, більше того, регулярне його вживання навіть сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину (того самого, який засмічує артерії і прискорює розвиток атеросклерозу, стенокардії та інфаркту). В той час як «тваринне» масло, виготовлено з тваринного жиру, містить холестерин і насичені жири, які сприяють підвищенню рівня «поганого» холестерину в крові.

2. Твердий маргарин або м’який? М’який!

М’який маргарин корисніший для здоров’я, ніж його тверді сорти. У ньому більше води та інших компонентів, які роблять його менш калорійним і гарантують високу харчову цінність. І що ще дуже важливо — маргарин легше засвоює організм. Саме тому м’який маргарин рекомендується вживати людям із проблемами травлення, тим, хто не хоче набрати зайвої ваги й бажає уникнути серцево­судинних захворювань. А консистенція м’якого маргарину дозволяє його дуже естетично й апетитно намастити на шматочок не менш апетитного свіжого хліба (це вже не стільки про здоров’я, скільки про красу).

Мабуть, тому в хороших ресторанах (не тільки на Заході, а й у нас) перед обідом окремо подають м’який маргарин, змішуючи з дрібно нарізаною зеленню.

Василь Рубчук, директор ВАТ «Луцьк Фудз», що виготовляє продукцію «Маселко»ТМ: «Особисто я полюбляю маргарин, він дуже корисний для здоров’я і перспективний продукт. І вірю в його велике майбутнє! Вся моя сім’я: донька, онук починають день саме з такого бутерброда. Причому, зрозуміло, не тому що вершкове масло не по кишені. І не тому що це продукція рідного заводу. Просто за нашої екології і божевільного темпу життя, потрібно трішки любити себе і піклуватися про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких. Давайте подивимся, наприклад, на ситуацію в Польщі, країні, з якою в України дуже багато спільного. Там переворот у свідомості населення відбувся давно. Років 20 тому 80% людей віддавали перевагу маслу, зараз усе з точністю до навпаки. Любителів вершкового масла залишилося 20%, інші перейшли на корисний м’який маргарин. Врахуйте, що на відміну від України в Польщі виготовляється і виготовлялося натуральне масло без рослинних домішок, без обману. Проте, поляки зробили усвідомлений вибір у бік кориснішого продукту. Отже, Україні з таким потенціалом вирощування соняшнику (сировини для виробництва маргарину. — Ред.), просто гріх не стати Країною Маргарину.

Наталя КОВАЛЕНКО