Позачергово — в космос

12.09.2007

Блок Тимошенко ініціює проведення позачергової сесії Київради, аби висловити на ній недовіру міському голові столиці Леоніду Черновецькому та відправити у відставку його вірного помічника, секретаря міськради Олеся Довгого. Адже саме ці двоє, як сказано в заяві київського осередку БЮТ, становлять загрозу столиці. «Основна увага команди мера зосереджена на несамовитому дерибані землі, незаконному привласненні майна громади міста Києва та рейдерських атаках на комунальні підприємства й установи міста», — заявляють «тимошенківці», закликаючи всі політичні сили Київради підтримати їхню ініціативу й зібратися на позачергову сесію.

Як повідомив учора на прес–конференції один із лідерів Блоку Тимошенко Микола Томенко, також на позачерговій сесії столичного «парламенту» БЮТ планує поставити питання про введення мораторію на продаж землі в Києві і забудову його історичної частини. «Київ окупований кількома родинами», — наголосив Томенко, зауваживши, що заступники і родичі Черновецького та Довгого «представлені у виборчих списках різних політичних сил, зокрема у Партії регіонів та «Нашій Україні».

Для того, аби скликати позачергову сесію, за регламентом Київради, треба зібрати підписи щонайменше третини депутатів. БЮТ розраховує, що з цим складнощів не буде, і столичні депутати позасідають ще до 26 вересня. Однак не всі політичні сили вважають, що позачергова сесія Київради взагалі потрібна. Так, фракція блоку «Наша Україна» у столичній міськраді висловила своє здивування намірами БЮТ — політичних союзників «НУ» — «підтримати позицію фракції Партії регіонів щодо проведення сесії Київради у вересні». Як сказано в заяві, розповсюдженій прес–службою «НУ», «регіонали» своїх мотивів не приховують: «поки ще не відбулися парламентські вибори і не пішов у відставку уряд Януковича, вони прагнуть під «правильними» гаслами використати сесію Київради для вирішення «потрібних питань». При цьому, наголошують «нашоукраїнці», вони цілком підтримують БЮТ у тому, що Черновецький і Довгий повинні піти у відставку. Однак у нинішній Київраді однаково не вдасться назбирати за це необхідну кількість голосів, а черговий провал «призведе лише до зневіри киян і дискредитації демократичних сил». «Єдиний ефективний шлях усунення від влади клану Черновецького — це перемога демократичних сил на парламентських виборах, проведення змін до законодавства та призначення Верховною Радою дострокових виборів київського міського голови», — переконані «помаранчеві».