НОВИНИ ПЛЮС

11.09.2007

Позачергові вибори в Польщі

Позачергові парламентські вибори відбудуться у Польщі 21 жовтня. Відповідну постанову підписав президент країни Лех Качинський після того, як 7 вересня пізно ввечері Сейм конституційною більшістю прийняв рішення про проведення дострокових виборів. Відтак уряд Польщі — у відставці, всі міністри перейшли у ранг «виконуючих обов’язки».

Нагадаємо, що питання про дочасні вибори постало потому, як унаслідок урядової кризи прем’єр–міністр, брат президента Ярослав Качинський, відправив у відставку всіх міністрів, які презентували радикальні партії коаліції, — «Лігу польських родин» та «Самооборону» Анджея Леппера.

У Білорусі посадили опозиціонера

Опозиційний політик, колишній бізнесмен Андрій Климов, засуджений на два роки ув’язнення за статтю, розміщену в інтернеті, пише газета «Коммерсант». Прокуратура Білорусі побачила в статті заклик до повалення державного ладу та образу президента країни Олександра Лукашенка, хоча стаття була опублікована у січні 2007 року. В публікації Климов звинувачує президента, зокрема, у викраденні та вбивстві опозиційних журналістів і політиків. Судовий процес проходив у закритому режимі.

Імами пройдуть атестацію

Найближчим часом киргизькі імами — ісламські священослужителі — пройдуть атестацію. Про це з посиланням на директора Державної агенції у справах релігій при уряді Киргизії повідомив сайт «Лєнта.ру».

У Киргизії мусульмани складають до 80 відсотків населення, а служби у приблизно 2 тисячах мечетей ведуть до 12 тисяч імамів. На думку Радбезу країни, 70 відсотків імамів — «самоучки, які не мають спеціальної освіти». Мета нововведення — профілактика ісламського екстремізму.

Уго Чавес погрожує США «другим В’єтнамом»

Якщо Білий дім спробує застосувати військову силу для повалення когось із латиноамериканських президентів, які дотримуються лівих поглядів, Венесуела влаштує «янкі» «другий В’єтнам». Про це заявив президент Венесуели, марксист Уго Чавес, посилаючись на те, що йому буцімто відомо про плани США позбавити влади лідера Болівії Ево Моралеса. «Якщо ЩОСЬ відбудеться — ми влаштуємо їм два, три, десять В’єтнамів у Латинській Америці», — цитує агенція «Ассошіейтед пресс» слова Чавеса з його традиційного суботнього звернення до нації.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>