Юлю не спинити?

04.09.2007

ІНІЦІАТИВА

Якщо Юлія Тимошенко чогось хоче — вона цього доб’ється. Тому невгамовну лідерку БЮТ не засмутило те, що Центральна виборча комісія не зареєструвала жодної ініціативної групи з проведення конституційного референдуму, ініційованого Блоком Тимошенко. У неділю на майдані Незалежності в Києві пройшли Всеукраїнські збори ініціативних груп із питань проведення референдуму щодо внесення змін до Основного закону, на яких леді Ю заявила, що БЮТ розпочинає збір підписів на підтримку своєї ініціативи. Як стверджує Тимошенко, найкращі юристи України провели правову експертизу і з’ясували, яким чином у законний спосіб можна домогтися проведення референдуму без участі Центрвиборчкому.

Згідно з результатами цієї експертизи, наголосила Юлія Володимирівна, ст. 72 Конституції передбачає, що Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менше трьох мільйонів громадян України. Водночас у ст. 8 Основного закону сказано, що норми Конституції є нормами прямої дії і ніхто не може завадити їх виконанню. «Тобто практично, якщо в Конституції написано, що необхідно три мільйони підписів, ми їх збираємо і після того звертаємося до Президента й дивимося, наскільки він стає сьогодні на бік народу», — сказала Тимошенко.

Що ж до «Закону про референдуми», ухваленого в 1991–му, то, за словами лідерки БЮТ, у перехідних положеннях Конституції є пункт, згідно з яким закони та інші нормативні акти, прийняті до набуття чинності цієї Конституції, є чинними у частині, що не суперечить Конституції. А відтак, мовляв, ніщо не може стати на заваді прагненню Блоку Тимошенко провести конституційний референдум. У тому, що необхідну кількість підписів вдасться зібрати легко й швидко, ЮВТ не сумнівається. Як і в тому, що референдум відбудеться уже найближчим часом — якщо не 30 вересня, то відразу після виборів. «Ми не залишимо країну в такому хаосі — безконтрольності влади», — запевнила Тимошенко. n

 

КОМЕНТАР

Міністр юстиції Олександр Лавринович назвав ініціативи БЮТ щодо проведення конституційного референдуму «такими, що перебувають поза законом». За словами Лавриновича, заява Тимошенко «не має нічого спільного з правом, це політичний підхід». «Можна збирати підписи, можна що завгодно робити для того, щоб залучити більше прихильників, але це не має нічого спільного з оцінкою волевиявлення людей».