Сесію ВР сьогодні відкриють,

04.09.2007
Сесію ВР сьогодні відкриють,

Перед нелегітимною сесією Мороз «заряджався» на посвяченні студентів Педуніверситету ім. Драгоманова. (Фото Укрінформ.)

ПАРЛАМЕНТ

А може, не варто?

На сьогоднішню сесію Верховної Ради (чи, як декому більше до вподоби це називати, — збори народних депутатів 5го скликання) запрошені і Президент, і Прем’єр­міністр разом із урядом, і... 450 депутатів. Про це на пресконференції повідомив журналістам спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз, зауваживши, що не уточнював, хто із запрошених прийде до сесійної зали, а хто — ні. Було б дивно, якби нардепів дійсно з’явилося 450. По­перше, їх, як уже писала «УМ», навіть за офіційною інформацією сайту Верховної Ради наразі у складі ВР залишається тільки 287. А подруге, якщо хтось іще може вибирати, прийти на відкриття четвертої сесії розпущеного парламенту чи ні — як БЮТівці й «нашоукраїнці», які написали відповідні заяви й позбавлені мандатів, — то, скажімо, покійний Віктор Прокопенко, на жаль, уже такого вибору не має...

Навряд чи когось здивує й те, що «під купол», не прийде Віктор Ющенко. Більше того, цілком імовірно, що Мороз із соратниками не дочекається й Віктора Януковича. Бо хоча «регіонали» нібито й погодились прийти на сесію, проте, схоже, вже про це шкодують. Принаймні їхній лідер натякає на ймовірність «дати задній хід». Відповідаючи на запитання в ефірі телеканалу «Інтер», Янукович зауважив: «Якщо це (позачергова сесія) несе загрозу, наприклад, дестабілізації ситуації в країні, цього не треба робити». Щоправда при цьому Прем’єр зауважив, що «ніяких підстав не збиратися немає». «Тут треба дуже виважено підійти до порядку денного. Якщо є необхідність у тому, щоб зібратися і розглянути важливі для країни питання, я не бачу тут нічого поганого», — підкреслив Янукович, констатувавши зокрема, що ще до 30 вересня парламент повинен розглянути бюджет на наступний рік. Ну і, звісно, питання недоторканності можновладних осіб, за скасування якої лідер ПР готовий «розписатися де завгодно».

А лідер фракції Партії регіонів у Верховній Раді Раїса Богатирьова, підтвердивши присутність свого «війська» на засіданні, запропонувала опозиції оскаржити рішення щодо відкриття сесії в суді. Мовляв, якщо у когось виникають сумніви в легітимності парламенту, — хай своє вагоме слово скажуть служителі Феміди. І «регіонали» готові підкоритися рішенню суду, хоч яким воно буде. При цьому Богатирьова сказала, що коаліція не веде переговорів із опозиціонерами щодо відкликання їхніх підписів під заявами про складення повноважень, а лише розраховує на їхню присутність у залі — «для започаткування прозорої дискусії» з нагальних питань.

Точний порядок денний сьогоднішнього засідання «коаліціонери» мали визначити вчора о 16й, але ще на вранішньому засіданні погоджувальної ради керівників груп та фракцій ВР спікер Мороз сказав, що проект бюджету­2008 парламентарії сьогодні не розглядатимуть. Для цього, за словами Олександра Олександровича, він пропонуватиме колегам, окрім сьогоднішнього, провести ще одне пленарне засідання після 15 вересня, оскільки, згідно з Бюджетним кодексом, до цього дня уряд має подати проект бюджету на розгляд Верховної Ради. А до 15го можна «зосередити роботу депутатів у комітетах, фракціях і виборчих округах».