Ідемо на ви. А ви?

01.09.2007

Легко розповідати про те, як стрімко «покращується життя народу» завдяки уряду Януковича, коли навпроти — лише об’єктив телекамери, а поруч — вірні соратники, які на соціальний статус точно не скаржаться. І зовсім інша річ — розпинатися про невпинне зростання пенсій і зарплат, дивлячись в очі хай навіть не самим пенсіонерам, а політичним опонентам, які легко спростують кожне брехливе слово. Не дивно, що на численні заклики лідера блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрія Луценка до Прем’єр­міністра Віктора Януковича поки що з протилежного боку не пролунало жодної реакції. Ледве не щодня Луценко закликає лідера Партії регіонів до відкритої дискусії в телевізійному ефірі, а у відповідь — тиша...

А між тим, теледебати — це для виборців чи не найкращий спосіб самостійно визначитися щодо того, яка з політичних сил чого варта. Саме тому блок «НУ — НаСа», попри те, що опоненти уникають відповіді, й надалі наполегливо пропонуватиме всім учасникам виборчої кампанії взяти участь у теледебатах, аби підтвердити свої зобов’язання виконати всі обіцянки виборцям. На цьому наголосив керівник штабу «НУНС» Віктор Балога, підкресливши, що відкриті теледискусії між політичними гравцями, які претендують на довіру суспільства, «є важливою демократичною нормою». І відкрита відмова від участі в діалогах перед телекамерами свідчитиме принаймні про нещирість намірів або цілковитий брак продуктивних ідей. За словами Балоги, блок «Наша Україна — Народна самооборона» до теледебатів готовий, оскільки «має достатній набір чітких тез, неспростовних аргументів і переконливих спікерів, аби плідно провести будьякий формат дебатів і виграти їх».

При цьому керівник «НУНСівського» штабу й за сумісництвом — голова президентського секретаріату наголошує, що і для глядачів, і для самих учасників кампанії важливо дебатувати не з ідеологічними партнерами, а саме з політичними опонентами. Скажімо, теледискусія між «НУНС» та Блоком Тимошенко «з більшості позицій не має сенсу, оскільки платформи цих блоків подібні, і на виборах вони діють як союзники».

«Для «Нашої України — Народної самооборони» насамперед необхідно зустрітися в чесному двобої на ТБмайданчику з Партією регіонів», — конкретизував Балога. І навіть зробив суперникам комплімент, зазначивши, що ПР — це для передвиборчого спарингу «гідний суперник, який здатний фахово, а не популістськигаласливо, вести розмову».