Толерантна лексика

31.08.2007

                Мова есперанто була штучно створена з метою міжнародного спілкування ще в 1887 році доктором Людовиком Заменгофом. Есперанто можна досить швидко засвоїти завдяки простій і правильній побудові, вона є легкою в застосуванні. От тільки застосовувати її, як у минулому столітті, так і сьогодні, практично ніде. Лінгвісти вважають, причина в тому, що есперанто ніде нікому не є рідною мовою.

                Отож есперанто — не  дуже поширена мова, і оголошення про курси з її вивчення не висять на кожному стовпі. Та незважаючи на це, в Києві є навіть Українська есперанто-асоціація. Як розповів «УМ» колишній президент цієї асоціації Олександр Красуцький, в організацію входить близько двохсот есперантистів. «Узагалі в Україні існує близько двадцяти есперанто-клубів. Зокрема в Києві є три клуби та дві есперанто-організації», — похвалився пан Олександр.

                Цікаво, що всі вони працюють завдяки ентузіазму своїх засновників. Адже курси з вивчення цієї мови коштують просто смішні гроші: двадцять п'ять гривень за три місяці навчання. «Саме стільки вам знадобиться, щоб майже досконало знати есперанто», — пояснює пан Красуцький. «Основні наші учні: молодь до 25 та після 55  років», — iз гумором розказує Олександр Красуцький, додаючи, що вивчення мови для них — хобі, спосіб весело провести вільний час.

                До речі, численні педагогічні досліди показали, що учні, які першою мовою вивчили есперанто, дуже швидко засвоюють і живі іноземні мови.

Валентина ЯРЕМКО.
  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>