У світлі рампи — Микола Васильович

30.08.2007
У світлі рампи — Микола Васильович

Empty trash — прем'єра в Молодому.

                Кругообіг театрального життя у природі відбувається за принципом «то пусто, то густо». У результаті чого палкі шанувальники театру змушені або ж нарікати на задовгість «мертвого сезону», або ж переживати з приводу великої кількості прем'єр, передивитися які просто не встигаєш... Зараз у нас період «міжвладдя», за кілька днів починається новий театральний сезон. Зателефонувавши до київських театрів, ми дізналися, що театрали й цього року матимуть приємний клопіт із «триманням руки на пульсі прем'єр» — сценічне мистецтво зразка 2007/2008 років обіцяє бути активним, цікавим та... несподіваним.

 

                Піонерами в освоєнні нового сезону будуть актори Театру драми і комедії — першу виставу, «Останній герой», тут зіграють 4 вересня. Прем'єрою цього спектаклю Дмитра Богомазова (п'єса Олександра Марданя) театр у червні попрощався зі своїми глядачами. Після чого ті, хто подивився цей спектакль, дуже співчували тим, хто не встиг цього зробити... І співчували цілком виправдано — виставі «Останній герой» критики пророкують гарну долю, що обов'язково буде увінчана кількома «Київськими пекторалями». Олександра Кобзаря, який зіграв головну роль, експерти впевнено називають відкриттям сезону, втім, зазначаючи, що особливої конкуренції новачку Театру драми і комедії ніхто так і не створив.

                Найближчим часом відзначитися прем'єрою планують й інші режисери театру на чолі з художнім керівником Едуардом Митницьким. Едуард Маркович не проти чергового творчого тандему зі своїм улюбленим автором Антоном Павловичем. Цього разу режисер, однією з останніх робіт якого були «26 кімнат» за Чеховим, планує поставити його ж «Трьох сестер». Андрій Білоус репетируватиме набоковську «Лоліту». А Олексій Лісовець працюватиме відразу на два фронти. Перший — класичний: «Не все коту Масляна» за Островським. Другий — ювілейно-зірковий: Лісовець репетирує виставу-бенефіс Ади Роговцевої «Якість зірки» (цю виставу за п'єсою Ноеля Коуарда гратимуть на сцені театру імені Франка). Але свою «круглу дату» Ада Миколаївна відзначить і в Театрі драми та комедії також: донька Роговцевої, Катерина Степанкова, дебютуватиме як режисер зі спектаклем «Рожевий міст», в якому ювілярка зіграє головну роль. Разом з Роговцевою ідею вистави вибудовуватимуть також Світлана Орліченко, Анатолій Ященко, Тетяна Камбурова, Володимир Цивінський, Дмитро Лук'янов, Микола Боклан та інші.

                З середини вересня починає працювати і Національний театр імені Франка. Із заявлених прем'єр найбільш очевидною виглядають «Лев і Левиця». Річ у тім, що ця постановка — з такою ж назвою, і з тими ж Ступкою та Лазовою в головних ролях — тривалий час була в репертуарі Молодого театру. Тепер Станіслав Мойсеєв має адаптувати її до «франківської» сцени, а прем'єру історії з життя Льва Миколайовича та його Левиці, чи то пак дружини Софії буде презентовано як бенефіс Поліни Лазової. Ще одна прем'єра Української драми, «Одруження Фігаро», у планах театру вже фігурувала неодноразово. «Фігаро» чекали і продовжуємо чекати в постановці Юрія Одинокого. Можливо, хоч у цьому сезоні процес чекання трансформується у процес осмислення вже готової вистави — ну дуже хочеться подивитися на Остапа Ступку у ролі Фігаро та Богдановича, що репетирує графа Альмавіву.

                Російська драма офіційно стартує 2 жовтня, але вже у вересні тут розпочнеться сезон ювілеїв, яких цього року в театрі імені Лесі Українки буде кілька. 22 вересня 60 особисто прожитих років та 45-річчя творчої діяльності відзначатиме народний артист України Валентин Шестопалов. Для бенефісу він обрав виставу «Лавка», що в репертуарі очолюваного Шестопаловим театру «Актор». Разом із Валентином Микитовичем у цьому спектаклі грає і його молода колега, заслужена артистка України Ольга Когут. Друга дія вечора пройде у звичному для таких подій форматі «Вітання ювіляра». Ще один найближчий ювілей Російської драми — 70-річчя народної артистки України та Росії Лариси Кадочникової, яка цю дату за паспортом святкує сьогодні. 5 жовтня Лариса Валентинівна запрошує усіх своїх прихильників на спектакль «Насмішкувате моє щастя», де в неї — роль Ольги Кніппер-Чехової. Першою виставою сезону 2007/2008 у театрі під керівництвом Михайла Рєзниковича буде прем'єра ростанівського «Сірано де Бержерака» — в образі шалено закоханого француза Ігор Селін побачив Олега Треповського. У переліку наступних прем'єр Російської драми — «Дивна міссіс Севідж», яка вже була в репертуарі театру, а також поновлення гоголівського «Ревізора». До речі, про Миколу Васильовича, який цього року за своєю присутністю на київській сцені зможе позмагатися з обожнюваним столичними театрами Шекспіром. Незабаром Гоголь з'явиться у репертуарі театру «Ательє16» (Ігор Талалаєвський репетирує «Мертві душі»), театрі «ДАХ» (прем'єра проекту «Смерть Гоголя» буде складовою фестивалю «ГогольFest», присвяченого 200-річчю з дня народження письменника).

                Молодий починає 20 вересня і також має намір потішити своїх глядачів кількома прем'єрами. Всюдисущий — у найкращому розумінні цього слова — Юрій Одинокий у театрі Мойсеєва поставив комедію «EMPTY TRASH(Спалюємо сміття)» за п'єсою Тетяни Іващенко. Причому «сміття» в Молодому «палили» ще наприкінці минулого сезону, але подавали це під соусом «передпрем'єрний показ» і критиків на виставу не дуже запрошували... Напевне, «вистоявшись» за літо, спектакль «дозрів» до повноцінної прем'єри, якою не соромно починати сезон. Новою постановкою в Молодому планує відзначитися Микола Яремків — після «Кайдашевої сім'ї», філософія якої у трактуванні цього режисера перегукується з одвічними істинами Сковороди, він взявся за ще одну візитку української класики — «Конотопську відьму». Тамара Яценко з режисером Андрієм Бакіровим готують ануївську «Коломбу», а Станіслав Мойсеєв, вирішивши, що для повного щастя Молодому не вистачає Шекспіра, має намір заповнити цю прогалину спектаклем «Венеціанський мавр». Мала сцена Молодого традиційно буде віддана молодим — випускниця Щукінського училища Юлія Маслак разом з акторами Риммою Зюбіною, Миколою Вороненком, Ігорем Рубашкіним випускають виставу «Право на кохання» за Островським.

 

ДО РЕЧІ

                На відміну від столичних театрів, що стоять на висхідній позиції і лише готуються підняти завісу сезону 2007/2008, театри з інших міст уже відпочили, зробили косметичні або й капітальні — у кого на стільки грошей вистачило — ремонти і почали працювати. Серед таких — Львівська опера імені Соломії Крушельницької, яка відкрилася виставою «Мойсей». У вересні театр готується до гастролей у Варшаві, куди повезе того ж «Мойсея», а також «Есмеральду» та «Бал-маскарад». А Театр імені Леся Курбаса, який працює уже кілька тижнів, заклопотаний підготовкою до III Міжнародного фестивалю «Театр. Метод і практика: Альма-матер», який відбудеться 16—23 вересня і буде присвячений 20-річчю самого театру та 120-річчю з дня народження Леся Курбаса.