Американські «гірки» — останній «Шолом» сезону

29.08.2007
Американські «гірки» — останній «Шолом» сезону

Білорус Мирний сенсаційно переміг кіпріота Багдатіса. (Фото РЕЙТЕР.)

                В останні дні серпня весь цвіт світового тенісу зібрався у Нью-Йорку — тут розпочався четвертий, останній турнір сезону з серії «Великого шолома». Відкритий чемпіонат США є другим за «віком» серед своїх колег — вперше його провели у 1881 році, лише на чотири роки пізніше за славнозвісний Уїмблдон. Нинішній турнір, що традиційно відбувається на хардових кортах центру «Флашинг мідоуз», вражає призовим фондом у 19,653 млн. доларів.

                Найвідоміша у світі букмекерська контора «Уїльям Хілл» беззаперечним фаворитом чоловічої сітки вважає швейцарця Роже Федерера, котрий останні три роки на «Ю-Ес оупен» незмінно перемагає. Конкуренцію першій ракетці світу збираються скласти насамперед іспанець Рафаель Надаль і серб Новак Джокович. Останній, до речі, нещодавно обіграв Федерера на змаганнях у Монреалі.

                У жінок переможниці торішнього турніру, росіянці Марії Шараповій, організатори відвели другий номер посіву, а перший логічно віддали лідерці світового рейтингу — бельгійці Жустін Енен. Серед інших претендентів на головний трофей букмекери Уїльяма Хілла виділяють американських сестер Венус і Серену Уїльямс, яким мають допомогти рідні стіни, а також прогресуючу останнім часом представницю Сербії Єлену Янкович.

                У перший день турніру трапилося кілька несподіванок. Серед панн постраждала одна сіяна — француженка Татьяна Головін (17), яка у трьох сетах програла господарці кортів Ахші Ролле. Сестри Уїльямс, Енен, Іванович (5), Янкович (3), француженка Бартолі (10) серйозного опору у стартових матчах не відчули.

                У чоловіків до другого кола пройшли Федерер, росіянин Давиденко (4), німець Хаас (10), чех Бердих (9), аргентинець Канас (14). Приємну для білорусів несподіванку створив їхній кращий тенісист Максим Мирний, котрий у чотирьох партіях вибив з турніру півфіналіста торішнього Уїмблдону — кіпріота Маркуса Багдатіса (18). У першому ж раунді посів втратив ще трьох чоловіків — іспанця Ферреро (21), француза Матьє (22) й фіна Ніємінена (26).

                Представниць України в основній сітці «Ю-Ес оупен» цього року назбиралося п'ять, хоча з урахуванням кваліфікації свій шлях починали десятеро — до дівчат додався невдаха кваліфікації Сергій Стаховський.

                У понеділок свої перші матчі у Нью-Йорку провели сестри Бондаренко. Перед цим дівчата пробували сили на «розминочному» турнірі в Нью-Хейвені: Олена, вигравши два матчі, поступилася у чвертьфіналі угорці Шавай, а Катерина програла у першому ж колі кваліфікації іспанці Вірджинії Руано-Паскуаль. І треба ж так статися, що на відкритому чемпіонаті США доля звела Катю й Вірджинію знову. 20-річна українка у своєму дебютному матчі на «Ю-Ес оупен» зуміла помститися досвідченій іспанці — 6:3, 7:6 (7:4). Подолала стартовий бар'єр і Олена. Напередодні турніру «Великого шолома» вона повернула собі рекордний для українського тенісу 21-й рядок світового рейтингу, а в ніч на вівторок Бондаренко-старша на корті №13 переграла аргентинку Гізелу Дулко — 6:4, 6:3.

                Учора пізно ввечері за київським часом на корт виходили ще троє наших співвітчизниць: Юлія Вакуленко — проти словачки Гантухової (9), Тетяна Перебийніс — проти француженки Пін, Ольга Савчук — проти росіянки Родіонової.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

                У Черкасах на грунтових кортах клубу «Селена» триває турнір серії «челенджер» з призовим фондом 50 тис. доларів. Трійку лідерів посіву склали серб Пашанськи (112-й номер рейтингу АТР) й іспанці Вентура (124) та Вісенте (140). У перший день змагань в основній сітці (1/16 фіналу) троє з восьми заявлених на турнір українців програли: Володимир Ужиловський — македонцю Русевськи (4:6, 5:7), Артем Смирнов — росіянину Сітаку (6:1, 6:7, 2:6), Сергій Бубка — ще одному представникові Росії Мацюкевичу (4:6, 6:4, 2:6).