«Зомбі» під «куполом»

29.08.2007
«Зомбі» під «куполом»

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

                Незважаючи на погоду, самопочуття, букву закону і глас розуму наступного вівторка до сесійної зали Верховної Ради знову прийдуть депутати п'ятого скликання. Не всі, звісно, а лише ті, хто «не помітив», що парламент розпущений, і прагне ще позасідати під керівництвом Олександра Мороза. Сам спікер наполягає на тому, що «обов'язок кожного депутата — прийти на сесію», яка, згідно з календарним планом роботи Верховної Ради, відкривається саме 4 вересня. Адже в Конституції, нагадав учора на прес-конференції Голова ВР, чітко записано, що чергова сесія парламенту повинна розпочинатися в перший вівторок вересня. Тому неважливо навіть, скільки парламентаріїв відірвуться від виборчої кампанії й зберуться «під куполом» на Грушевського, 5 — відкриття четвертої сесії Верховної Ради V скликання неминуче.

                Підтримати соціалістів на чолі з Морозом нібито таки готові (хоча й вагаються) комуністи й Партія регіонів, яка з подачі свого лідера Віктора Януковича вирішила розпіарити ці депутатські збори у ВР, закликавши скасувати на них депутатську недоторканність. «Засідання парламенту 4 вересня ми прагнемо використати для скасування всіх пільг для депутатів і високих державних чиновників, — підтвердила вчора «регіоналка» Раїса Богатирьова. — Ми хочемо проголосувати за скасування депутатської недоторканності, за прирівняння зарплати депутата до середньої по Україні, за продаж з аукціону всього елітного майна та за інші ініціативи». І висловила сподівання на те, що «помаранчеві» фракції не на словах, а на ділі продемонструють народові щирість своїх намірів — прийдуть у зал і проголосують за скасування пільг та недоторканності». Інакше, мовляв, їхні заклики скасувати недоторканність народних обранців є всього лише спекуляціями, а не реальними намірами.

                Хоча «регіоналів», схоже, таки бентежить той факт, що Президент Верховну Раду розпустив. Бо на всяк випадок вони вустами Богатирьової пропонують главі держави... призупинити указ про проведення дострокових виборів «хоча б на півгодини — проголосувати за скасування недоторканності й пільг, а потім повернутися в процес». А соратниця пані Раїси по партії Ганна Герман іще й закликала «нашоукраїнців» та БЮТівців відкликати свої заяви про вихід із фракцій, аби вони також мали змогу взяти участь у роботі сесії 4 вересня. Очевидно, пані Ганну не надто турбує те, що Верховна Рада вже позбавила цих депутатів повноважень. Чи, можливо, «синьо-білі» планують разом зі «скасуванням» недоторканності ввести й нову практику — «реанімування» нардепів минулих скликань.

                Але «Наша Україна» і Блок Тимошенко відступатися від своїх позицій не збираються і до обрання нового складу парламенту в сесійну залу вже не прийдуть — ВР V скликання вони вважають нелегітимною, а отже, будь-які рішення, ухвалені її депутатами, будуть нечинними. І «бажання» скасувати пільги й недоторканність таким чином — це, на думку «НУНСівців» і БЮТівців, усього лише піар. Мовляв, «Регіони» та їхні соратники добре знають, що юридичної сили таке рішення не матиме, тому прагнуть просто замилити виборцям очі, продемонструвавши своє нібито прагнення зрівняти можновладців із народом.

                Утім є у спраглих позасідати ще у 5-му скликанні парламенту й інша мета, якої не приховує один із лідерів Соцпартії Ярослав Мендусь. За його словами, розповсюдженими прес-службою СПУ, у вівторок нардепи прийдуть «під купол» іще й для того, щоб «позбавити Ющенка можливості видати хоч один конституційний указ про розпуск парламенту, грунтуючись на нормі, що парламент протягом 30 днів не збирався на свої засідання». До того ж треба припинити «небезпеку», яка, на думку Мендуся, походить із секретаріату Президента. Як вважає соціаліст, на Банковій прагнуть, «користуючись нібито недієздатністю Верховної Ради, сфальсифікувати результати незаконних виборів і оформити перевагу тих сил, що не мають у суспільстві переважної підтримки — БЮТ і «Наша Україна — Народна самооборона».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Максим Стріха, політолог, доктор фіз.-мат. наук, письменник:

                — На мій погляд, ця сесія — остання спроба Мороза, якого всі кинули, нагадати про себе. Тоді як для Віктора Януковича це радше певна зброя, яка може вистрілити в певний момент. Але поки не схоже, що її є сенс застосовувати, адже кампанія у Януковича, на його думку, йде добре, і як Прем'єр-міністр він не зацікавлений у рухах, які могли б створити йому проблеми перед Заходом. Щодо комуністів, то вони, з одного боку, теж прагнуть про себе нагадати, а з іншого — діють як сателіти Партії регіонів.

                Якщо все завершиться тим, що в сесійній залі зберуться тільки соціалісти та ще десяток-два депутатів, то жодних, навіть політичних наслідків це засідання, безперечно, не матиме. Якщо ж, хоча це й сумнівно, прийдуть і «регіонали», й комуністи, і в залі збереться достатня кількість депутатів для того, аби ухвалювати закони (понад 225. — Ред.), то це може ще більше ускладнити правову ситуацію в Україні, хоча навряд чи таке вже й можливо.

                У будь-якому разі 300 парламентаріїв, які могли б внести зміни до Конституції, до обрання наступного складу Верховної Ради вже в сесійній залі не зберуться, тому про якісь критичні наслідки планованої Морозом сесії не варто й говорити.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>