Чиновники за стандартом

21.08.2007

                Ідея запровадити найсучасніші стандарти в діяльності міськвиконкому у міського голови Володимира Гройсмана народилася рік тому — під час відвідання міста-побратима Кельце. Ознайомившись із тим, як працює муніципальна влада в польському місті, він після повернення інціював підготовку до процедури сертифікації згідно із загальновизнаними міжнародними стандартами, за якими визначається якість роботи управлінців.

                Тоді запрошені з-за кордону консультанти оцінили систему управління, дали свої рекомендації щодо її поліпшення, провели численні треніги з працівниками виконкому. За наступний рік не тільки було враховано побажання іноземців, а й з'явились  власні інновації, покликані поліпшити стан справ у мерії. Наприклад, впроваджено Кодекс посадовця — згідно з його положеннями, за нечемне ставлення до громадян чиновник може бути серйозно покараний — аж до звільнення. Цікавою є нещодавно реалізована концепція «електронного виконкому», при якому запроваджено внутрішній електронний обіг документів, а городяни можуть спілкуватися з міським головою через інтернет.

                У травні нинішнього року для проведення аудиту виконкомівських послуг була запрошена британська організація BSI Management Systems, яка діє за королівською хартією, має авторитет за кордоном і представництва в різних країнах. Результати виявилися вельми втішними — праця вінницьких чиновників і їхнє ставлення до громадян відповідають міжнародним стандартам. За результатами дослідження, в липні вінницька мерія отримала нарешті міжнародний сертифікат ISO 9001:2000, вручити який приїхала особисто директор BSI Management Systems Кристина Стефенс.

                Тепер щотри роки Вінниця повинна буде підтверджувати своє право на сертифікат. Якщо ж після чергового аудиту з'ясується, що якість послуг знизилася, то сертифікат можуть і відкликати (хоча подібні випадки — рідкісні винятки). Слід додати, що це перший обласний центр, який отримав згаданий сертифікат і тим самим зробив ще одну заявку на реалізацію амбітного бажання городян вважатися «столицею Поділля». Що стосується міст, які не є регіональними центрами, то сертифікати, що відповідають вимогам ISO, в Україні на сьогодні отримали всього лише кілька, зокрема, Бердянськ і Славутич.