Гадання на «ящику»

21.08.2007
Гадання на «ящику»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

                Із закінченням літа починається вічна залежність від «ящика». І знаючи це, українські телевізійники не стільки відпочивали, як розробляли нові сітки програм у наступному сезоні, виробляли новий продукт, займалися підступним контрпрограмуванням і переманюванням кадрів, здебільшого «облич», від конкурентів. «Інтер» перекупив у «плюсів» народного улюбленця Костянтина Грубича, зате лідер рейтингів Ігор Кондратюк із «Караоке на майдані» і «Шансом» перебазувався на «1+1». «Інтер» вiдiбрав у ICTV Савіка Шустера, а останній здобув професійного і досвідченого «бібісішника» Андрія Куликова, який перевів «Свободу слова» на українську мову. «1+1» розірвали контракт із Ольгою Сумською, тепер «Імперія кіно» виходитиме без нашої блондинистої Роксолани, а з телеканалу «Україна» звільнилася шеф-редактор київського бюро і ведуча програми «Політобоз», одіозна Наталя Кондратюк. За її словами, новий менеджмент каналу просто «видавив» її з роботи. Зате екс-ведуча теленовин на каналі «Інтер» Світлана Леонтьєва працевлаштувалася на «Першому громадському» — вестиме інформаційну програму «Новини країни».

 

                Якщо кадрові новини, як шило в мішку, не втаїш, то інформацію про нові проекти канали до пори до часу охороняють як зіницю ока. Не випитаєш, не розвідаєш. Утім «УМ» дещо таки вдалося з'ясувати.

                Почнемо з ICTV. «Останній комік»  — українська версія проекту американського каналу NBC Universal Television Studio «Last Comic Standing». Головна мета проекту — відкрити нові гумористичні таланти. Завдяки всеукраїнському кастингу з-поміж коміків-аматорів оберуть найбільш обдарованих. Відбір проведе компетентне журі, що складатиметься з телезірок, відомих людей та популярних гумористів, серед яких будуть: Георгій Делієв, Борис Барський, Марія Єфросініна, Андрій Задорожний, Сергій Сивохо, Віктор Андрієнко. З 15 серпня кастинг-групи будуть працювати в шести найбільших містах — Львів, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Одеса та Київ, у кожному мають відібрати по 10 гумористів. У результаті конкурсів із цих шістдесяти учасників залишиться десять півфіналістів. Їх поселять у спеціальному домі,  де учасників навчатимуть і тренуватимуть визнані зірки гумору. В кінці кожного тижня з шоу вибуватиме найслабший гравець. У результаті в проекті залишиться один найталановитіший комік. Переможець підпише угоду з ICTV та в ролі головного призу отримає можливість створити на телеканалі власне гумористичне шоу. Вихід програми в ефір заплановано на жовтень 2007 року. «Айсітівішні» гумористи, очевидно, конкуруватимуть із молодими співаками з народу із «Фабрики зірок» на Новому каналі. Їх теж «вирощуватимуть» у зірковому будинку, як огірки в теплиці, побачимо у кого буде кращий урожай.

                ICTV приступив до роботи над новим телепроектом «Галілео», що є українською версією популярного формату Galileo німецького телеканалу ProSieben. Програма балансує на межі науково-популярного й розважального телебачення,  у фокусі «Галілео» — найрізноманітніші аспекти нашого життя: від процесу тестування презервативів до функціонування Сонячної системи. Півгодинна програма у новому телесезоні виходитиме щодня по буднях.

                «Справедливість є!» — це не політичне гасло, а кредо головних героїв першого україномовного детективного серіалу за форматом популярного німецького телехіта Lenssen & Partners під робочою назвою «Богун. Адвокатські розслідування». 3 серпня телеканал ICTV розпочав зйомки. Канал викупив лише перші 30 серій проекту, якщо сподівання авторів української версії виправдаються — докупить решту. За сюжетом у центрі подій нового серіалу —  робочі будні  приватного детективного агентства, названого іменем головного героя, у минулому працівника спецслужб, а сьогодні — адвоката. Роль детектива Богуна зіграє режисер серіалу  Олександр Даруга. Детектива агентства Віктора зображатиме Володимир Осадчий, актор Театру російської драми імені Лесі Українки, а в ролі чарівної слідчої Юлії дебютувала студентка другого курсу факультету телережисури Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені Карпенка-Карого Ольга Князєва.   Ефір серіалу «Богун. Адвокатські розслідування» заплановано на осінь 2007 року.

                А «1+1» спільно зі «Стар медіа» розпочали зйомки 8-серійного телефільму «Хороші хлопці» («Хорошие парни») на основі популярного румунського телесеріалу Good guys, формат якого був куплений компанією Central European Media Enterprises. Сценарій адаптувала російська сценаристка Олена Цвентух. Зйомки проходять у Києві і триватимуть до 18 жовтня, пише «Телекритика». Продюсерами виступили Влад Ряшин та Олексій Терентьєв, у ролях Влад Дьомін, Олександр Барановський, Максим Дрозд, Олександр Тютін, Наталія Лесниковська та інші. І, звичайно, головна бомба від «1+1» — третій сезон «Танців із зірками», але хто ті треті, які танцюватимуть на радість нам і Чапкісу, — не розголошують, хоч стріляй.

                СТБ буде чи не найбагатшим на новинки. Ведучим одного з нових проектів — «Еники-беники» — стане народний артист України Богдан Бенюк. Діти 5—11 років із гарною уявою по-своєму описуватимуть перед камерою явища, речі і події, а дві команди дорослих мусять здогадатись, про що йдеться. Більше балів зароблять ті, хто відповість швидше. Якщо ж дорослі помиляться, їм доведеться розгадувати додаткову загадку іншої дитини. Гра проходитиме в три етапи. «Потрійна гра» — кожна команда вибирає одного гравця, який за 45 секунд має дати якнайбільше правильних відповідей. «Бонус раунд» — це коли всі діти описують одне й те саме слово. Останній етап — «Швидка гра», у цьому раунді звучать тільки прості слова, тому головне — швидкість відповіді.

                Канал робить ставку на сімейний формат. Крім «Еників-беників», родину розважатимуть проекти «Вусолапохвіст» і «Кумедні кадри» — у першому випадку головними героями будуть домашні улюбленці, у другому — люди в курйозних ситуаціях. Кожна з програм представляє собою добірку кадрів з яскравими та курйозними ситуаціями, впійманими відеокамерами глядачів, за кращі сюжети «самсобірежисери» отримують 100 гривень гонорару. Як сказала нам керівник проекту «Вусолапохвіст» Юлія Єсакова, автори ставлять перед собою абсолютно просту мету — дарувати людям гарний настрій та викликати посмішку. Автор ідеї — колишній музичний редактор телеканалу СТБ Олег Пилипенко, ведучий — актор Олександр Ярема.

                Канал розпочав виробництво програми про капітальний ремонт, який робитиметься за кошт учасників. «Повний ремонт» виходитиме в ефір по вихідних, а вестимуть її троє: чоловік-виконроб, його небога-дизайнер та архітектор-проектувальник. В основі кожної програми — капітальний ремонт квартири.

                «Битва екстрасенсів» (британський формат Psychic Challenge) — програма-експеримент, в якій люди, впевнені в своїх надприродних здібностях, повинні довести їх журі. За результатами випробувань визначаються кращі, які у фіналі змагаються за звання кращого екстрасенса країни.

                Канал СТБ продовжує курс на документалістику і в новому сезоні запропонує два нові цикли про життя зірок. У першому — портрети відомих людей — наразі готуються програми про життя Дарїї Донцової, Земфіри, Олега Янковського, Лілії Ахеджакової, Любові Поліщук. Другий проект — це своєрідний «портрет ситуацій»: подібні обставини в житті різних відомих персон. Крім цього, на каналі з'явиться щоденна кулінарна програма, історичний цикл «Таємниці України» виробництва «Нової студії» Олександра Ткаченка, пізнавальна передача про загадки історії і культури «В пошуках істини», а кожні вихідні глядачі зможуть переглянути прем'єри художніх фільмів від компанії Film.Ua — «Прощена неділя» Тетяни Ходаковської і «Якщо ти мене чуєш» Андрія Толошного. В сітці СТБ знайшлося місце також для повнометражної документалістики від світових виробників.

                Перший Національний запускає у новому сезоні пізнавально-розважальну гру «Мовний герць», у якій протягом години ефірного часу команди-родини змагатимуться в українській філології. За задумом автора Оксани Кузьменко, помилки учасників у трактуванні якихось побутових речей нададуть певного комічного ефекту сімейно-розважальній грі, що й має бути головним «гачком» для телеглядачів. Герої програми — люди віком від 10 до 35 років з різних регіонів України. Ведучою програми, вихід в ефір якої планується у вересні, буде Марина Литвиненко.

                У новій програмі «Коло Дрімки» плюшеве ведмежатко Дрімка підтримуватиме юні таланти — читців, співаків, танцюристів. Наразі вже готовий проект програми «Планета. Головне» — це щоденні повідомлення про найпомітніші події у світі. З 1 вересня щосуботи в ефірі Першого Національного стартує нова художньо-публіцистична програма власного виробництва «Книга.ua». Її автором та ведучою буде Марина Бондаренко. Нарешті в телевізорі заговорять про книжки, журналісти також ходитимуть у гості до відомих людей та вивчатимуть їхню домашню бібліотеку.

                Також на каналі розпочинається реаліті шоу «Комунальна квартира». Протягом трьох місяців глядачі каналу стануть свідками того, як створюється новий ресторан. Усі плюси й мінуси, маленькі й великі перемоги, створення інтер'єру,  атмосфери, становлення кухні й бездоганного сервісу — глядачі з учасниками програми пройдуть усі етапи створення столичного ресторану. Підсумком шоу стане створення модного закладу «Комунальна квартира» з наступною роботою в ньому  для переможців проекту.

                До Дня незалежності традиційно планується кілька прем'єр. Режисер Олександр Рябокрис їздив на Колиму й створив фільм «Українці на Колимі. Магадан». Буде ще кілька нових кінострічок, присвячених пам'яті тих, хто загинув у боротьбі за волю. Буде фільм про Олену Телігу, про Олега Ольжича, про українців за кордоном. До дня українського кіно готується стрічка «Кесарю та Богу» про Олександра Довженка.

                Зміни торкнулися й «Світського життя». У новому телесезоні програма Каті Осадчої виходитиме в оновленому режимі — 15-хвилинні випуски з вівторка по четвер та 30-хвилинні — щосуботи та щонеділі.

                До Дня незалежності канал «1+1» підготував прем'єрний показ 10-серійного документального кіно «Собор на крові» про український національно-визвольний рух першої половини двадцятого століття. Абсурдне існування кількох різних історій єдиної країни породжено винятково відсутністю інформації. Знати, щоб зрозуміти, і зрозуміти, щоб порозумітися. Хороша ідея, але за традицією каналу «1+1» документалістика транслюється пізно вночі, тому перша серія показана 13 серпня о 23.45.

                Хоч надворі спека, «Інтер», судячи з усього, вже готується до зими. Сьомого серпня компанія Inter Media Production, що входить до групи компаній «Інтер», розпочала зйомки новорічної історії. «Ялинка, кролик, папуга» — таку назву матиме новорічна комедія, яку зніматимуть 15 днів у Києві. До речі, в ролі Снігуроньки задіяна українська красуня Інна Цимбалюк, а Діда Мороза виконає відомий композитор Володимир Бистряков.

                А до Дня незалежності «Інтер» підготував... Савіка Шустера. Його програма «Свобода Савіка Шустера» стартує 24 серпня о 20.30. Тривалість нового ток-шоу — 3 години.

                24 серпня «5 канал» розпочинає «Теледебати. Парламентські вибори-2007», що виходитимуть у прямому ефірі каналу щоп'ятниці з 24 серпня до 21 вересня 2007 року з 19.00 до 21.00. У циклі з 5 програм представники політичних сил, що на день старту передвиборчої кампанії за соціологічними дослідженнями долають 3-відсотковий бар'єр, та експерти від громадських організацій або незалежних об'єднань громадян шукатимуть істину і презентуватимуть виборцям політику з людським обличчям. Ведучим теледебатів буде Святослав Цеголко. Канал підкреслює: теледебати здійснюються силами самого каналу, і участь політичних сил у ньому є безкоштовною.

                «5 канал» відмовився транслювати у своєму ефірі журналістські розслідування «Відкритої зони» Володимира Ар'єва, мотивуючи це тим, що журналіст іде на вибори, тому неетично займатися такими речами паралельно. Але «Відкриту зону» тут же перехопив Перший Національний, якого такий «збіг» не дуже хвилює. Час і день виходу поки утрясається.

                Формально на День незалежності почне мовлення телеканал «MTV Україна» у тестовому режимі по кабелю та супутнику, а повноцінно він стартує 3 вересня.

                Усе, що ми дізналися, переповіли вам, решту — самі побачите найближчим часом.

Ганна ПЕРВАК.
  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>