Смертельна шахівниця в парку

15.08.2007
Смертельна шахівниця в парку

«Шахiст » Пiчушкiн не шкодує, що вiн убивця. (Фото РЕЙТЕР.)

                Позавчора в Московському міському суді відбулося попереднє засідання у справі серійного вбивці Олександра Пічушкіна, якого звинувачують у 49 вбивствах та спробах замаху на життя ще трьох осіб. Усі ці злочини відбулися у період з 1992 по 2006 рік. 33-річний вбивця стверджує, що насправді вже встиг убити 61 особу, а його метою було заповнення всіх клітин шахівниці, тобто здійснення 64 вбивств.

                На попередньому засіданні, яке тривало лише 15 хвилин, серійний убивця зажадав суду присяжних. Його прохання задовольнили. Отож головний судовий розгляд розпочнеться 13 вересня з відбору присяжних і триватиме приблизно два місяці. У цій справі проходять 41 потерпілий та 98 свідків обвинувачення.

                Після попереднього засідання адвокат убивці Павло Іванников сказав журналістам: «Мій клієнт розуміє, що він відповідальний за більшість інкримінованих йому вбивств». Втім головною проблемою для суду буде не доведення і так уже визнаних Пічушкіним злочинів, а встановлення психічного стану злочинця. Якщо його визнають винним, то засудять до довічного ув'язнення, оскільки в Росії діє мораторій на виконання смертних вироків.

                За московським серійним убивцею вже закріпилося прізвисько «бітцевський маніяк», оскільки Пічушкін найбільш активно діяв у 2005—2006 роках в районі Бітцевського лісопарку Москви. Його жертвами були головним чином чоловіки (серед убитих лише три жінки), з якими він легко зав'язував контакт, бо зазвичай пропонував почаркуватися. Коли жертва ставала настільки п'яною, що вже не була здатна чинити опір, бузувір добивав її молотком і скидав тіло в каналізаційний люк.

                Пічушкін у той час працював у бакалійному магазині в південно-західній частині Москви, а за грати потрапив у червні 2006 року за підозрою у вбивстві своєї співробітниці Марини Москальової, тіло якої також було знайдене в Бітцевському парку.

                Представники МВС Росії вважають, що Пічушкін за жорстокістю перевершив найвідомішого до цього часу російського серійного вбивцю Андрія Чикатила, якого 1994 року стратили за вбивство 53 осіб. Нагадаємо, найстрашніший маніяк, який діяв в Україні, Анатолій Онопрієнко є вбивцею 52 людей.

                «Якби ви не спіймали мене, то я ніколи б не зупинився, ніколи. Спіймавши мене, ви врятували життя багатьом», — заявив Пічушкін на суді. Судексперти визнали його психічно здоровим.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>