Чи повернуться «внучата» в еліту?

15.08.2007
Чи повернуться «внучата» в еліту?

Після баталій із вітчизняними грандами «Іллічівець» важко звикає до першої ліги. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

                Нас привчили, що перша ліга повинна готувати «молодих і перспективних» для команд вищої ліги. На жаль, реалії українського футболу та й суспільства загалом такі, що цю місію виконати неможливо за визначенням. Два відомi гранди скуповують усіх українських гравців, які мають хоч якусь перспективу в молодіжній чи національній збірних. Підготовка кадрів, відповідно, стала для першого дивізіону архаїзмом. Особливо з огляду на те, що в цьому сезоні там гратиме такий фінансовий монстр, як «Іллічівець».

                Будь-який фахівець, який чудово знає залаштункові справи нашого футболу, скаже, що команда з Маріуполя мусить бути у вищій лізі. Логіку тут «вбити» проблематично. Якщо шеф металургійного комбінату імені вождя пан Бойко здатен фінансувати зіпсований політичний проект у вигляді соціалістів, то не буде проблемою й утримання футбольного клубу. Проте на наше футбольне щастя, «внучатам» Ілліча навіть потужна фінансова підтримка не гарантує повернення до «еліти», що дає підстави більш прискіпливо постежити за першою лігою.

                Цікаво, як до своїх амбіцій і «роботи» з суддями поставляться «Кримтеплиця», «Оболонь» та «Волинь», які також не мають фінансових проблем. А ще ж є чернігівська «Десна» та «Олександрія» з Кіровоградщини. Саме останній клуб, який має досвід перебування у вищій лізі, й дав зрозуміти в п’ятому турі нащадкам Ілліча, що ніхто їм «зеленого світла» тут не дасть. Принаймні... безкоштовно.

                Три нічиї найбагатшої команди ліги у стартових турах уже підтвердили, що не все можна «розписати» заздалегідь. Іронії прогнозам уболівальників додає той факт, що саме в Маріуполі свого часу чудовий тренер Микола Павлов втратив роботу, бо відважився сказати про те, що й так усі знали — про «ікорочку для суддів» й інші подібні вияви гостинності. Покарали Павлова свого часу суворо за сермяжну правду. Фахівця, який виводив київське «Динамо» у чемпіони, нині майже не чути. Так футбольна «громадськість», яка наприкінці 1990-х років неодноразово приймала всілякі «кодекси чесної гри» на виконкомах ФФУ, оцінила власне чесність. Якщо ж врахувати, що в першу лігу на примусове виховання ще відправляють суддів, які негативно відзначилися у вищій лізі, то можна лише уявити, за якими правилами живе це «болото».

                Перші тури, утім, показали, що визначення «прайс-листа» путівок у «вишку» ще триває. «Оболонь» та «Іллічівець» грою та результатами ще не довели, що вони сильніші за кримських, волинських чи харківських старожилів. Врешті-решт, спонсорів, скажімо, бурштинської чи олександрійської команд від бажання піднятися на рівень вище зупиняють, iмовірно, лише вимоги до клубної інфраструктури, яку в районному центрі створити важче. За грою вони можуть на рівних конкурувати з більш амбітними колективами.

                Не будемо забувати, що є ще тут прихований фарм-клуб донецького «Металурга» — алчевська «Сталь». З усього виходить, що цей сезон у першій лізі буде чи не найцікавіший за всю історію. Принаймні поки що амбітні та записані в чергу на повернення «Оболонь», «Іллічівець», «Сталь» — не на перших ролях.

                Попереду ж — «Кримтеплиця» та дубль «Динамо», який не має права на підвищення. Поки не відстає від них «Волинь» Кварцяного, за крилатими висловами якого у вищій лізі почали сумувати. Можливо, завдяки подібним фахівцям ми й дізнаємося навесні наступного року, як поверталися у вищу лігу більш фінансово забезпечені. Найшвидше ж, «болото» першої ліги видасть таких новачків еліти, від яких «грандам» не буде ні гаряче ні холодно. Це вам не «Ювентус», який дискваліфікували в iталiйську серію В, але гравці рівня голкіпера Буфона чи кумира публіки Дель П'єро команду не залишили. Нашим нижчим дивізіонам, на жаль, сьогодні подібний рівень не світить. Вочевидь, минули ті часи, коли в другій лізі можна було знайти гравця калібру Олега Гусєва.

 

ТАБЛО

                Чемпіонат України. Перша ліга. 5-й тур. «Кримтеплиця» — «Сталь» (А) — 1:0 (Аль-Хассан, 37 (у власні ворота)), «Геліос» — «Севастополь» — 0:1 (А. Мазуренко, 20 (пен.)), «Львів» — «Дніпро» — 1:2 (Гальчук, 14 — Селезньов, 32; Пахолюк, 60), «Енергетик» — «Дністер» — 1:0 (В. Качур, 67 (пен.)), «Оболонь» — «Фенікс» — 2:0 (Мірошниченко, 8; Будний,18), «Олександрія» — «Іллічівець» — 1:1 (О. Мельник, 57 — Чередниченко, 35 (у власні ворота)), «Сталь» (Ддз) — ЦСКА — 0:1 (Костюк, 13; вилучення: Бардаченко, 54 (Ц)), «Волинь» — «Ігросервіс» — 2:1 (Єременко, 64; Пищур, 75 — Є. Родіонов, 28), «Миколаїв» — «Десна» — 1:1 (Мариненко, 13 — Кучеренко, 13).

                Лідери: «Кримтеплиця» — 13, «Динамо-2» — 12 (4 матчі), «Волинь», «Оболонь», «Десна» — 10, «Олександрія», «Іллічівець», «Енергетик» — 9, «Сталь» (А) — 8...