«Холодна війна» серед вічної мерзлоти

11.08.2007
«Холодна війна» серед вічної мерзлоти

Арктична експедиція повернулася до Москви з російським триколором і білим ведмедем, уже теж російським. (Фото РЕЙТЕР.)

      Цього вівторка в Росії зустрічали як героїв, як воїнів, котрі повернулися з переможного походу, екіпажі наукового судна «Академік Федоров» та атомного криголама «Росія», що досягли Північного полюса, спустилися на океанське дно, i встановили державний триколор. «Застовплення» нових територій проймає росіян почуттями гордості. Решта ж світу стежила за цим демаршем щонайменше з тривогою.

      А днями з'ясувалося, що «арктичний марш-кидок» росіян був не вінцем процесу привласнення 1,2 млн. квадратних кілометрів нових територій Отечества, а лише його початком. Далі роботи з визначення кордонів «арктичної Росії», всередині яких опиняться чверть світових запасів нафти та газу, продовжить атомний криголам «Росія». Про це повідомила «Російская газєта».

      У зв'язку з такими експансіоністськими планами виходять з летаргійного сну країни, морські території яких прилягають до Арктики. Данія заявила, що Північний полюс належить їй, оскільки перебуває в безпосередній близькості від Гренландії. Як аргумент на володіння Північним полюсом Росія наводить те, що підводний хребет Ломоносова, який пролягає від Сибіру до американського континенту, є продовженням її континентального шельфу. А Канада відтак заявила, що цей хребет є продовженням канадського континентального шельфу, тому полюс належить їй.

      Найближчої неділі в Північний Льодовитий океан відбуває данська науково-дослідницька експедиція, завданням якої є довести правомірність претензій Данії на арктичний шельф у рамках Конвенції ООН iз морського права, повідомляє радіо «Свобода». Експедиція, до складу якої входять данські, шведські та канадські геологи, працюватиме в Арктиці впродовж місяця.

      Учора повернувся з триденної поїздки в Арктику прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер. Він заявив, що Канада занадто довго не приділяла належної уваги своїм національним інтересам у Арктиці, але тепер уряд виправить цю похибку. А глава МЗС Канади Пітер Маккей так прокоментував встановлення росіянами свого прапора на океанському дні під Північним полюсом: «Існують положення міжнародного права та протоколи, які підписали і Канада, і Росія. Там усе виписано. Тому нас абсолютно не турбує російська експедиція. Це просто шоу, яке організувала Росія. Тепер не XV століття. Не можна просто так мандрувати світом, встановлювати свої прапори і на цій підставі заявляти претензії на території». Такої ж думки дотримується офіційний Вашингтон.

      На кожну проблему можна поглянути також іронічним поглядом. «Частину фотографій, які було показано російським державним телеканалом РТР і на яких представлено спуск батискафів на океанське дно, сфальсифіковано», — повідомили вчора фінська газета «Хуфвудстадсбладет» та пресова агенція FNB. Фіни стверджують, що ці фото просто взяті з підводних сцен документальної стрічки режисера Джеймса Камерона про зйомки фільму «Титанік». Фіни, зокрема, звертають увагу на те, що для зйомок «приземлення» двох батискафів на морське дно був би потрібен третій батискаф.

      Камерон під час зйомок документального кіно про «Титанік» використав глибинні батискафи, які виготовляє фінська фірма «Раума-Репола Океанікс». Такі ж самі ця фірма продала й Росії. Так що може бути й збіг обставин.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>