Квартирні «найманці»

10.08.2007
Квартирні «найманці»

Стукайте — i вiдчинять. Але це буде дуже дорого... (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Сьогодні в Києві однокімнатну квартиру за 350 доларів можна орендувати лише на околиці, а в районах, трохи ближчих до центру, вона коштує близько 500. Пiсля нетривалого лiтнього «вiдступу» цiни знову  шаленiють — на навчання повертаються студенти, на новий сезон з’їжджаються працiвники. Окрiм цiн, шаленiють i агенції з оренди нерухомості та пройдисвіти, які заробляють на безквартирних «гостях столиці».

 

Усе вище, і вище...

      Місяців два тому власниця помешкання, яке я орендувала з подругою три роки поспіль, заявила, що має намір підвищити орендну плату. Спочатку нам це здалося невдалим жартом, але потім зрозуміли, що жартувати ніхто й не збирався. Дія укладеного договору добігала кінця, тому господиня мала повне право змінити певні умови, зокрема і підвищити платню. На «домашній раді» прийняли колективне рішення — шукаємо інше житло за старою ціною, бо платити додатково навіть 50 «баксів» для нас накладно. За кілька днів пошуків ми з'ясували глибину своєї наївності, адже за 270 у. о. можна було наймати квартиру років зо три тому, зараз же це — міф.

      У Києві зростання цін на житло, і на його оренду зокрема, зумовлене шаленим попитом, що породжують «іммігранти» з інших областей — студенти, заробітчани, молоді люди, які хочуть спробувати щастя в столиці. А напередодні відкриття навчального сезону власники квартир прагнуть «зрубати» з бідних дітей науки якомога більше грошей, от і підвищують орендну плату.

      З огляду, зокрема, й на це нове житло я шукала довго. Свої координати залишила сімом агентствам із проханням повідомити, якщо в базі даних з'явиться квартира хоча б за 330 у. о. на місяць. І от кілька днів тому мені таки зателефонувала мила дівчина Олена з однієї з «контор» і повідомила: «З'явився варіант за 330 доларів у районі станції метро «Святошин». Якщо ціна і місце розташування задовольняють, то рішення щодо оренди треба приймати зараз і гроші за два місяці наперед внести протягом трьох годин». На запитання, чи можу я подивитися умови проживання, Олена відповіла: «Ні! Квартира придатна для життя, тому відповідь або зараз, або ми шукаємо іншого клієнта!». Словом, від варіанту «спеціально для мене» довелося відмовитись. Інша ж квартира за 330 доларів, яку запропонувало ще одне агентство, була придатна хіба що для життя тварин, та й то мій пес навряд чи б погодився там ночувати.

      Тому зібравши ще одну домашню раду, ми з подругою вирішили: краще добре перевірене старе, хоч і трохи дорожче, ніж нове трохи дешевше.

Куди піти, куди податись...

      Шукаючи квартиру в Києві, головне — не наштовхнутись на афериста. «Краще звертатися до агентства, тому що воно професійно займається своєю справою і враховує всі дрібниці, на які людина, що вперше зіштовхнулася з проблемою оренди житла, просто не звертає уваги, — розповідає керівник офісу оренди житлової нерухомості одного з провідних агентств Києва «Планета Оболонь» Тетяна Котенко. — Існує чимало питань, які необхідно обговорити в ході переговорів, наприклад, узгодити строки оренди, розмір оплати, види оплачуваних послуг (хто оплачує комунальні послуги та електроенергію) тощо. В обов'язки кожного агентства обов'язково входить перевірка документів наймодавця на квартиру. Відповідно фіксуються й паспортні дані людини, яка хоче орендувати квартиру».

      Я розповіла пані Тетяні, що, шукаючи квартиру через одне з київських агентств, наштовхнулася на відмову попередньо показати житло. Рiелтор на це вiдреагувала так: «Взагалі-то квартири здаються лише після попереднього їхнього огляду наймачем, і не інакше. Певно, ви натрапили на не надто чемне агентство».

       Отже, не всім агентствам нерухомості варто довіряти. Тож звертатися краще до добре знаних, стаж роботи яких перевищує 10 років.

      Хоча послуги ріелторів і коштують грошей (від 50 до 100 % вартості місячної орендної платні), та власна безпека, погодьтесь, того варта.

      Звичайно, довіряти агентству чи ні — ваша справа, але багато наших співгромадян на власному досвіді переконались, що оренда квартири без посередника — досить небезпечна справа.

Лохотрон.kiev.ua

      Оскільки квартиру за «адекватні» гроші через агентство зняти важко, більшість бажаючих оселитися в столиці вирушають на пошуки квартир без допомоги ріелторів (відповідно, і без цінової «накрутки»), що досить вигідно. І майже одразу ж потрапляють на «вудочку» шахраїв.

      Винаймати в Києві житло просто в господаря незнайомій людині досить небезпечно, адже випадків шахрайства на ринку нерухомості сьогодні більш ніж досить. Характерною для них є занижена вартість житла, яка й приваблює бажаючих знайти дах над головою.

      Найчастіше наш довірливий народ «купується» на солодку байку про господаря, який працює в Італії, і сусіда, якого попросив знайти квартирантів. Біда лише в тім, що господар на місяць поїхав до батьків у село (а не на рік за кордон) і гадки не має про те, що сусід, якого попросив всього-на-всього полити квіти, вирішив підзаробити, здаючи в оренду його помешкання. Iз поверненням господаря виникають різні питання. Хто, кому, за що і скільки платив — довести практично неможливо.

      Досить поширена афера, яка у «своїх» колах має буквальну назву «оренда квартир без посередника», полягає в тому, що після довгих пошуків житла ви зовсім «випадково» знаходите вигідну пропозицію. Ціна на оренду та район, де розташоване помешкання, абсолютно прийнятнi. Не замислюючись про людську підступність, ви погоджуєтесь на всі умови і, звичайно, забуваєте оформити договір. Зауважте, що господар квартири нібито від'їздить за межі країни на невизначений термін. Він просить вас внести завдаток, плату за два місяці і, в результаті, віддає вам копію ключів. Єдине, про що просить орендодавець — вселитися в квартиру через тиждень, адже йому треба перевезти речі. У призначений день ви приїжджаєте, а коло дверей стоїть черга таких, як ви, бажаючих в'їхати в одну й ту саму квартиру. Ось так, зовсім не помітно, з вас зробили «лоха», бо квартира була орендована не лише вами, а щонайменше ще кількома особами. У підсумку, повернути ваші гроші буде нереально, оскільки людину, котра «прокрутила» таку аферу, більше не знайти — у неї, швидше за все, були фальшиві документи.

      Часом трапляються й інші випадки. Так, наприклад, людина, яка найняла квартиру подобово (щонайменше на п'ять діб), виявляє бажання заробити гроші на вашій необізнаності. Під виглядом господаря квартири вона «скидає» в інтернет на сайт безкоштовних повідомлень інформацію про квартиру і її ціну (яка вдвічі менша за звичайну). Бажаючий скористатись таким «вигідним» шансом знаходиться протягом двох годин, вносить завдаток та плату за декілька місяців і без проблем в'їжджає в помешкання, а людина, яка провернула аферу, зникає. Через п'ять днів з'являється справжній господар квартири і, не розуміючи, що сталося, просить наймача негайно залишити помешкання. Докази, що ви орендували цю квартиру і заплатили за це гроші, будуть марними.

      Нарікати в таких випадках треба лише на себе. Власна неуважність, довірливість і необізнаність стають причиною великих проблем. Єдине, що можна порадити, — звертайте увагу на документи, завжди просіть орендодавця довести право власності на квартиру і пильнуйте.

       Варто запам'ятати істину — скупий платить двічі.

 

КОМЕНТАР

Марія Данченко,

юрист, адвокатська контора «Кононов і Созановський»

      — Потрібно чітко усвідомити, що договір оренди житла має юридичну силу лише тоді, коли оформлений у письмовому вигляді (згідно з ч.1 ст. 811 ЦК України).

      Право передачі майна в оренду (найм) належить лише власнику (згідно зі ст. 761 ЦК). Тому, укладаючи договір оренди, варто ознайомитись з правовстановлюючими документами на квартиру. Якщо квартира не приватизована, то її орендодавцем (власником) є житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК). У такому випадку передавати квартиру в найм можна лише з дозволу членів родини, що проживають у квартирі, і згоди орендодавця такого житла (ч.1 ст. 91 ЖК).

      Стосовно нотаріального завірення договору оренди, то це здійснюється за спільної згоди обох сторін. Зазвичай нотаріус завіряє договори, укладені строком на 12 місяців і більше. На жаль, сьогодні не всі орендодавці погоджуються завіряти договір у нотаріуса. Бо, окрім того, що нотаріальна перевірка документів вимагає часу, це ще й додаткові матеріальні витрати. До того ж нотаріус реєструє договір у податковій інспекції та в бюро технічної інвентаризації, на що більшість орендодавців просто не погоджуються.

 

ДУМКА СПЕЦIАЛIСТА

Микола Ващук,
юрист юридичної фірми «Магістр & партнери»:

      — Досить часто договори, які пропонують ріелтори власникам житла для укладання з потенційним винаймачем, захищають передовсім інтереси наймодавця.

      На прикладі одного з таких договорів видно, що наймодавець чи наймач мають право в односторонньому порядку розірвати договір найму, попередньо повідомивши іншу сторону не пізніше, ніж за місяць. Варто зазначити, що, згідно iз загальними правилами, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна умов договору не допускається, якщо це не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

      Згідно з ч. 3 ст. 825 ЦК України договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його родини. В інших випадках договір найму може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця. У свою чергу, наймач може в будь-який час відмовитись від договору, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці (ч.1 ст. 825 ЦК).

      Як видно, ЦК України захищає наймача від безпідставного скасування наймодавцем дії договору, хоча і не забороняє сторонам домовлятися про можливість дострокового його розірвання.

      Іншими словами, якщо в договорі найму містяться положення про те, що кожна зі сторін має право в односторонньому порядку розірвати договір, він може бути розірваний за бажанням будь-якої із сторін. У такому випадку наймач не застрахований від необхідності покинути наймане житло до моменту закінчення строку найму.

      Окремо варто згадати про необхідність включення до договору найму переліку осіб, які постійно проживатимуть разом з наймачем.

      Річ у тім, що відповідно до ч. 1 ст. 816 ЦК України такий перелік має бути включеним у договір. Проте якщо договір найму укладається на строк до одного року (короткостроковий найм), положення вказаної норми до нього не застосовуються. У такому випадку договір найму може не містити переліку осіб, які будуть постійно проживати в найманому житлі, а в наймача з'являється право на заселення в житло таких осіб лише після попередньої згоди на це наймодавця (ч.1 ст. 817 ЦК України).

 

СКIЛЬКИ КОШТУЄ НАЙНЯТИ ЖИТЛО В КИЄВI

Довгострокова оренда

район 1-кiмн.кв. (у. о.)      2-кiмн. кв. (у. о.)    3-кiмн. кв. (у. о.)

Березняки   Від 350     від 480     від 500

Борщагівський     Від 350     від 450     від 550

Голосіївський     від 350     від 450     від 550

Дарниця     від 360     від 430     від 500

Деснянський від 350     від 450     від 550

Дніпровський      від 370     від 450     від 550

КПІ   від 350     від 500     від 600

Куренівка   від 350     від 450     від 500

Нивки від 350     від 450     від 500

Оболонь     від 370     від 480     від 550

Печерський  від 450     від 500     від 700

Подільський від 450     від 500     від 700

Святошин    від 380     від 480     від 700

Солом'янський     від 350     від 500     від 600

центр від 500     від 800     від 800

Шевченківський    від 400     від 750     від 800

 

Подобова оренда  

район 1-кiмн. кв. (у. о.)     2-кiмн. кв. (у. о.)

Борщагівка  25    40

Голосіївський     25    35

Дарниця     30    45

Дніпровський      30    45

КПІ   30    45

ст. м. «Лук'янівська»   40    55

Майдан      60    90

Оболонь     30    50

Печерський  35    50

Подільський 40    60

Святошин    20    50

Солом'янський     20    35

центр 35    45

Шевченківський    30    60

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>