Екологічному рейдерству — ні!

08.08.2007

      На Запоріжжі не вщухають пристрасті навколо Балки Середньої, яка є промисловим полігоном відомих металургійних гігантів. Як уже повідомляла «УМ», група депутатів Запорізької облради підготувала звернення до центральних органів влади, де наголошує на необхідності передати державі шлакові відвали Балки Середньої, бо це, мовляв, не що інше як техногенне родовище. Хоча й школяру зрозуміло, що 220 гектарів відвалів, куди від промислових гігантів надходить до двох мільйонів тонн шлаку на рік (майже все використовується як вторинна сировина), родовищем корисних копалин аж ніяк бути не може.

      «Корисним» цей шлак раніше був хіба для криміналітету: промисловий полігон відходів був ще й полігоном для бандитських розборок, адже бажаючих видобути метал зі шлаку повторно вистачало. Сьогодні дехто хоче прийти в Балку на цілком законних підставах та з дозволами від місцевої влади. Для цього й потрібно зробити так, щоб Балка належала державі. Зацікавлені особи намагаються пояснити власні рейдерські наміри екологічними чинниками. Мовляв, гіганти металургії своєю господарською діяльністю у Балці погіршують екологічну ситуацію. Тому будь-яку діяльність на території Балки Середньої варто припинити, а Генпрокуратура має звернути увагу на правовий статус Балки та повернути її державі.

      Ситуація досягла піку минулої п'ятниці: 1200 делегатів від «Запоріжсталі», «Дніпроспецсталі», алюмінієвого комбінату та феросплавного заводу на спільній конференції трудових колективів прийняли звернення до Президента Віктора Ющенка та Прем'єр-міністра Віктора Януковича з проханням втрутитися у ситуацію та не допустити зупинки промисловості Запоріжжя. А така загроза цілком реальна. Судіть самі: будь-яка зупинка чи збій у роботі шлакопереробного цеху (який є невід'ємною частиною тієї ж «Запоріжсталі») загрожує збоєм у роботі основних металургійних агрегатів. Під загрозою може опинитися безперервний виробничий цикл. Металурги схвильовані тим, що їхню велетенську базу вторинної сировини хочуть передати іншим власникам.

      «Промисловий полігон «Балка Середня» — це технологічна дільниця виробництва чотирьох комбінатів — «Запоріжсталі», «Дні-проспецсталі», феросплавного та коксохімічного заводів. Без неї підприємства зупиняться, — зазначає технічний директор «Запоріжсталі» Олександр Путнокі й додає, що своє право власності підприємство готове захищати й у суді.

      Тож у своєму зверненні делегати конференції просять Президента як гаранта Конституції «зупинити правове свавілля», а Прем'єр-міністра як керівника народно-господарcького комплексу — взяти під особистий контроль ситуацію навколо Балки Середньої та «у стислі строки припинити напади на підприємства». Металурги налаштовані рішуче: за словами голови правління ЗЗФ Павла Кравченка, трударі здатні фізично не пустити на територію промислового полігону всіх, хто спробує зупинити їхню роботу. У зверненні до керівників держави металурги зазначають, що депутати лише спекулюють безпрограшною темою екології, але насправді «під маскою патріотизму» незаконно втручаються у виробничу діяльність суб'єктів господарювання, чим може бути створено прецедент нової форми рейдерства — екологічного. Судіть самі, за даними головного спеціаліста з охорони природи і радіаційної безпеки ВАТ «Запоріжсталь» Миколи Сіліна, комбінат, навпаки, вкладає чималі кошти в утримання полігону та природоохоронні заходи навколо Балки Середньої (близько півтора мільйона гривень щороку). А це — розчистка стоків та водоводів, реконструкція переїздів, технічна рекультивація та розчистка захисних полос тощо. Комплекс iз переробки шлаку, вартістю 5 мільйонів доларів США нині створює i «Дніпроспецсталь».

      Чи будуть витрачати такі кошти на екологічні роботи шукачі легкої наживи, яким облрада намагається «подарувати» Балку Середню? Зрозуміло, що ні. На підтримку металургів став i мер Запоріжжя Євген Карташов, який вважає, що депутати облради мають вибачитися перед металургами за прийняте рішення, переглянути його та відкликати. «Будь-якому фахівцю зрозуміло, що від'єднати Балку Середню від виробництва — це загубити виробництво і посилити екологічну небезпеку в місті Запоріжжя», — переконаний пан Карташов.