Суцільна тонометрія

07.08.2007
Суцільна тонометрія

Виявити гіпертоніка може тільки лікар, озброєний тонометром. (Фото Наталки ПІДГІРНОЇ.)

      Безжалісна «африканська» спека цього літа стала справжньою бідою для людей, хворих на гіпертонію. Та й здорові люди відчували себе зле, коли стовпчик термометра сягав сорокаградусної позначки. У такі дні особливо важливо контролювати рівень артеріального тиску — щоб не «проморгати» гіпертонічний криз, який може ускладнитися інфарктом чи інсультом. Високий тиск «не болить», нагадують лікарі. Тому єдиний спосіб встановити діагноз — взяти тонометр і правильно виміряти тиск. Утім не в кожного є можливість зробити це вдома, а ходити по лікарях наш народ не любить. Особливо у випадку з безсимптомною хворобою. Але в Деснянському районі столиці знайшли оригінальний вихід із цієї ситуації.

 

Лікарський «десант» на «острівцях здоров'я»

      За ініціативою голови райради та місцевої адміністрації Юрія Захарічева районне управління охорони здоров'я висадило лікарський «десант» у чотирьох супермаркетах, центрі торгівлі, універсамі, найбільшій аптеці та самій адміністрації — по лікарю та медсестрі в кожному з восьми пунктів. Час роботи — з 16-ї до 19-ї години. Усі відвідувачі пунктів можуть не лише виміряти артеріальний тиск, а й у разі потреби «вирівняти» його за допомогою медпрепаратів, які безкоштовно видаються на місці. А ще — отримати від фахівця докладну медичну консультацію. У перші ж дні цією послугою скористалися більш як п'ятсот відвідувачів, і звістка про неї миттєво поширилася по всьому району.

      «Я була приємно здивована, коли побачила за столиком лікаря з медсестрою, які всім бажаючим вимірювали тиск, — поділилася своїми враженнями Ірина Михайлівна Пшенична, мешканка будинку №12 по вулиці Маяковського, 35. — Я також виміряла, виявився трохи підвищеним. Лікар дала мені таблетку та порадила, що робити, аби тиск нормалізувався. Сама б я у поліклініку навряд чи пішла — часу завжди не вистачає. А тут прийшла по покупки і, як-то кажуть, «не відходячи від каси» змогла перевірити стан свого здоров'я. Дуже зручно!»

      Опинившись на Троєщині у своїх справах, «острівцями здоров'я» (так охрестили пункти допомоги самі медики) залюбки користуються й мешканці інших районів столиці та інших міст.

      «Я приїхав у гості до друзів, сам із Харкова, — розповів Петро Харламов. — Зайшов до супермаркета, дивлюся — лікарі за столиком. Дивина! Зранку почував себе недобре, думав, минеться. А тиск виміряв — виявилася загроза гіпертонічного кризу! Таблетку випив — полегшало. Тепер буду до себе уважнішим».

      Самими лише рекомендаціями та разовою допомогою лікарі не обмежуються: пацієнтів, які мають серйозні проблеми з тиском, беруть на особливий облік у поліклініці за місцем проживання. А через місяць-другий працівники «острівців здоров'я» перевіряють, чи зверталася людина по додаткову консультацію, чи проходить лікування. Якщо ні, то гіпертоніку обов'язково зателефонують і нагадають про таку необхідність. А мешканцям інших районів столиці лікарі не лише рекомендують звернутися до «своєї» поліклініки, а й зазначають адресу медичної установи, дні та години прийому.

За місяць — чотири тисячі «клієнтів»

      Лікарі недарма так переживають за виявлених ними гіпертоніків. Як нагадує головний кардіолог України Юрій Сіренко, підвищений тиск призводить до страшних наслідків, зокрема до ішемічної хвороби серця. Захворювання виникає через те, що жирна речовина — холестерин — прикріплюється до стінок серцевих артерій. З часом жирові бляшки розростаються, а «дірка» в артерії стає все вужчою, не даючи потоку крові нормально проходити до серця. Коли кровотік блокується не повністю, у людини виникає біль у грудях — стенокардія. Коли ж бляшка перекриє артерію повністю, а кров зовсім не зможе надходити до головного людського м'яза, станеться серцевий напад.

      У розмовi з кореспондентом «УМ» заступник начальника районного управління охорони здоров'я Ірина Павлова розповіла, що завдяки роботі восьми профілактичних пунктів медики виявили чимало людей з так званої «групи ризику» — гіпертоніків, які не перебували на обліку, але потребують лікарського спостереження. І це за один місяць роботи!

      — Скільки пацієнтів уже змогли скористатися допомогою лікарів у таких пунктах? — поцікавились ми в Ірини Павлової.

      — Більш як чотири тисячі. Думаю, якщо втримається спека, ця цифра через декілька тижнів подвоїться — інформація про пункти поширюється дуже швидко.

      — Кожного дня на цих пунктах напружено працюють 16 медиків. Чи означає це, що їх відривають від основної роботи, і решта відвідувачів поліклінік не отримує очікуваної допомоги?

      — Ну що ви! Звісно ж, ні. Ми вибудовуємо графік роботи лікарів та медсестер таким чином, щоб права пацієнтів на медичну допомогу в жодному разі не порушувалися.

      — А як довго працюватимуть такі пункти?

      — До кінця літа, а, можливо, й у вересні, аж поки не спаде спека. Ми ретельно проаналізуємо всю наявну інформацію і, думаю, наступного року зуміємо організувати ще кращу роботу цих «острівців здоров'я», як ми їх називаємо. А якщо знадобиться, збільшимо кількість пунктів.

* * *

      Свій «вояж» по «острівцях здоров'я» я завершила у Деснянській райадміністрації. У затишному прохолодному холі лікар і медсестра приймали тридцятого за день пацієнта — сиву жінку років п'ятдесяти. Коли місце звільнилося, на стілець присіла я — просто так, із цікавості. Вся процедура вимірювання тривала кілька хвилин, але виявилося, що мiй тиск стрибнув значно вище за норму. Це ж треба! Ніколи б не подумала. І до лікарів звертатися не збиралася. Але тепер, схоже, доведеться...

Оксана ТКАЧЕНКО.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

      За словами головного кардіолога України Юрія Сіренка, чим частіше людина буде вимірювати свій тиск, тим краще для неї. Дорослі люди, які мають нормальний артеріальний тиск (120 на 70 мм рт. ст), повинні робити профілактичні вимірювання раз на рік. Людям із тиском 130 на 85 фахівець радить робити вимірювання раз на 2-3 місяці. Якщо ж тиск становить 140 на 90 і більше, такій людині треба звернутися до медика і почати лікування. Кардіолог призначить терапію (дієту, трави, зарядку — на початковій стадії гіпертонії, пігулки — при запущеній хворобі) і пояснить, як часто треба вимірювати тиск — раз на кілька годин, раз на день чи раз на тиждень.