Через тин — до ЄС

03.08.2007
Через тин — до ЄС

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Про переваги Європейського Союзу варто тлумачити хіба що окремим нашим співвітчизникам, бо для громадян інших європейських країн, які не належать до спільноти ЄС, вони є очевидними. «УМ» нещодавно повідомляла, що кожен п'ятий мешканець Молдови — тобто майже 800 тисяч осіб — подав заявку про набуття громадянства Румунії. Після приєднання до ЄС 1 січня цього року Болгарії та Румунії ці дві країни відразу стали надзвичайно привабливими також для багатьох мешканців Сербії, передусім для тих, хто живе в сусідній із Болгарією південно-східної частині країни.

      Відомо, що для сербів існують жорсткі візові обмеження. Натомість власники румунських та болгарських паспортів тепер отримали можливість вільно пересуватися територією всіх 27 країн-членів ЄС. Упродовж минулого року приблизно 1500 мешканців південно-східної Сербії отримали болгарські паспорти. Але після вступу Болгарії до ЄС за перше півріччя цього року до Міністерства юстиції цієї країни надійшло вже приблизно 30 тисяч заявок від сербів про набуття громадянства. Про це йдеться в щойно оприлюдненому звіті Балканського інституту війни і миру.

      Паралельно спостерігається подібний інтерес до набуття румунського громадянства, втім Бухарест ще не надав жодного паспорта громадянам Сербії, навіть етнічним румунам, котрі мешкають у Сербії. Цікаво, що громадяни Молдови отримують менше відмов.

      Процедура ж набуття болгарського громадянства дуже проста, але надто тривала. Всі необхідні документи можна зібрати і подати впродовж кількох днів, але чекати на остаточне позитивне рішення доведеться щонайменше два роки. Першою і головною умовою для задоволення клопотання є наявність документів про болгарське походження подавача.

      Для сербів ця гра варта свічок, адже болгарський паспорт дає багато матеріальних переваг. Його власник може безперешкодно ввозити до Сербії автомобілі з-за кордону, тобто заробляти на їх перепродажу. Він може відкривати у себе в Сербії власну справу як громадянин ЄС і при цьому користуватися значними податковими та іншими пільгами. Врешті-решт, власник такого паспорта може вільно, «як біла людина», подорожувати всією Європою, не проходячи через процедури тотального приниження людської гідності в посольствах західних країн та на кордонах.

      Громадяни Сербії не болгарського коріння також можуть отримати омріяні паспорти, але за певних умов: наприклад, якщо вони одружені з громадянином (громадянкою) Болгарії не менше як три роки чи при інвестуванні великої суми грошей в болгарську економіку. Серби румунського походження не можуть так легко «стрибнути через тин» сусідньої держави хоча б з огляду на те, що румунське законодавство не передбачає подвійного громадянства. Сербія дозволила мати подвійне громадянство з 2000 року. Волохи, мешканці Сербії румунського походження, дуже сподіваються, що сприятливі зміни до румунського законодавства будуть внесені вже наступного року. Спільнота волохів на сході Сербії нараховує (за даними перепису 2002 року) більше як 40 тисяч осіб.

      Сербські болгари та румуни — не єдині з етнічних громад на теренах колишньої Югославії, які прагнуть отримати паспорти ЄС. У сербській автономній області Воєводина, значна частина якої до Другої світової війни належала Угорщині, мешкає велика етнічна спільнота угорців, які претендують на угорські паспорти. Мешканці тепер уже незалежної Македонії етнічно, мовно та релігійно більш споріднені з болгарами, ніж із мешканцями інших колишніх республік Югославії. Тому в Македонії також панує «велика мода» на болгарські паспорти. Цієї весни у столиці Македонії Скоп'є вибухнув великий скандал, коли з'ясувалося, що болгарськими паспортами встигли обзавестися навіть... окремі члени уряду.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>