НОВИНИ ПЛЮС

02.08.2007

В Ірані хочуть стратити журналістів

      Іран засудив до смертної кари двох журналістів-дисидентів, визнавши їх «ворогами Бога» і звинувативши у спробі «повалення існуючого в країні ладу». Правозахисна організація «Репортери без кордонів» повідомила, що засуджені Хіва Бутімар та Аднан Хассанпур належать до курдської меншини Ірану. Журналісти мають 20 днів на подання апеляції, але якщо Верховний суд залишить в силі рішення місцевого суду, то вони будуть страчені.

      Іран уже стратив цього року більше 100 осіб, які були засудженні до смертної кари. Страта відбувається головним чином шляхом повішання.

Миротворча місія в Судані

      Рада безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію про відправлення миротворчих сил до Дарфуру, провінції на заході Судану, де триває кривавий конфлікт. Це буде найбільший у світі миротворчий контингент у складі 26 тисяч військовослужбовців, поліцейських та цивільних осіб, передусім медиків. Переважну його більшість складатимуть вояки з країн Африки. Щорічна вартість утримання контингенту ООН становитиме два мільярди доларів. Контингент буде розгорнуто в повному обсязі в 2008 році.

      У конфлікті в Дарфурі, який розпочався в лютому 2003 року, загинули щонайменше 200 тисяч осіб, а два з половиною мільйони залишилися без даху над головою. В актах вбивств та мародерства тубільного чорношкірого населення Дарфуру звинувачуються підтримувані центральним урядом Судану арабські бойовики, так звані джанджавіди (вершники).

Палають Греція і Канари

      Учора прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луї Запатеро відвідав Канарські острови, де з минулої п'ятниці тривають велетенські пожежі й вже вигоріло 35 тис. гектарів лісів та сільськогосподарських угідь і перетворилися на згарища 900 будинків. На островах Гран-Канарія та Тенеріфе 15 тисяч мешканців залишили свої домівки. 12 тисяч туристів залишили Канари.

      На Балканах продовжують горіти ліси в Болгарії, Македонії, Сербії, Італії та Хорватії. Але найгірша ситуація склалася в Греції. Уряд запровадив надзвичайний стан у кількох популярних туристичних регіонах, передусім на острівному архіпелазі Кіклади.

Мердок купує нові медіа

      Медіа-холдинг Руперта Мердока «Ньюс Корпорейшн» купує американську медіа-групу «Доу Джонс», якій належить найвпливовіша газета американських ділових кіл «Уолл Стріт Джорнел». «Доу Джонс» купують за п'ять мільярдів доларів. Угодою не вдоволене журналістське середовище, оскільки існують побоювання, що властивий Мердоку стиль управління негативно позначиться на редакційній політиці та цілісності «Уолл Стріт Джорнел», яку читає вся бізнесова та політична еліта США.

      Медіа-магнату Руперту Мердоку належать більше 100 газет у всьому світі, телеканали і кіностудії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>