Допомога — від сусіда

31.07.2007
Допомога — від сусіда

Огірки й помідори можна поєднувати тільки в салатах. На городі ж вони — вороги.

      Мабуть, ви не раз ділились розсадою огірків чи помідорів із сусідами і помічали, що ваша зелень у них дає значно кращий врожай. І справа тут зовсім не в тому, що у сусіда все завжди краще. Головне — знати що, де і як садити. Тоді й ваші врожаї битимуть усі рекорди.

 

Зекономити допоможе органічне землеробство

      Обробляти землю з кожним роком стає усе важче, адже складові «аграрного успіху» тільки дорожчають. Тому й не дивно, що передові агропідприємства намагаються знайти альтернативні шляхи ведення господарства. І одним із них є огранічне землеробство. «Воно має на меті давати урожай з мінімальним застосуванням пестицидів та хімікатів i спрямоване, перш за все, на збереження, відтворення та підвищення родючості грунтів. Є багато традиційних способів, таких як внесення органічних добрив, перегною, посіви спеціальних рослин, які заорюються у землю. Є й технологічні підходи: як поверхневий обробіток грунту, збереження гумусоутворюючої мікрофлори», — розказує «УМ» член Всеукраїнської екологічної організації «Мама 86» Іван Максимчук.

      Також часто застосовують сівозміни, каже експерт. Їх застосовують у двох випадках. Наприклад, коли треба збагатити землю азотом, який є основною складовою для росту рослин. «Для цього є рослини, що в кореневій системі мають бульбочкові бактерії, які фіксують азот. Перш за все, це бобові культури: горох, соя, люпин», — пояснює експерт. Або ж коли треба знищити хвороби та шкідників. «Наприклад, раз ми садимо пшеницю чи ячмінь, на яких паразитує жужельниця. Якщо ми продовжуватимемо садити колосові з року в рік, то кількість шкідників збільшуватиметься. Коли ж на наступний рік посадити, скажімо, горох, то цей шкідник загине», — каже Іван Максимчук. «Наприклад, я зберігав картоплю, висаджуючи чорнобривці. І знаєте, така комбінація допомогла», — додає він.

      Тож, щоб отримати високий врожай певної рослини, треба не тільки вчасно і в достатній кількості поливати та захищати їх від шкідників, а й «вгадати» з сусідством. Ті, хто практикує «органічні» методи ведення сільського господарства, для оздоровлення грунту спеціально висівають різні культури. Адже для очищення і збагачення землі потрібен певний час. Так, висівати чи висаджувати культуру на одній і тій земельній ділянці частіше ніж через три роки експерти не радять.

      Одним із ефективних методів ведення органічного господарства є правильне «розселення» рослин. Адже культури, які ростуть поруч, можуть позитивно впливати, ніби піклуючись, одна на одну. Ефективний також й інший метод — природного антагонізму. Тоді комахи, які властиві двом сусіднім типам культур, поїдають одні одних, звільняючи обидві культури шкідників.

Підберіть рослині друга

      Передусім не радять садити багаторічні культури, тобто щавель, хрін і спаржу, поруч із полуницею. А, наприклад, огірки полюбляють, коли поруч «зелені» культури: капуста, квасоля, горох, кріп. Крім них, поблизу також можна садити редьку. А от картоплю треба тримати від гарбузових синів і дочок подалі, бо ці дві рослини «глушитимуть» свого сусіда.

      Виявляється, що в реальному житті «червоно-зелена салатна парочка», тобто огірки та помідори не полюбляють одне одного. Тому спеціалісти не радять садити їх поруч. А якщо поблизу буде капуста, квасоля чи зелена цибуля, то їхній урожай буде більшим. Посаджені у міжряддях агрусу помідори захищають його від шкідників, наприклад, вогнівки.

      Капуста обов'язково «капітулює» у ближньому бою з квасолею чи полуницею. У той же час вона досить мирно співіснуватиме із цибулею, картоплею, кропом, буряком та салатом. Якщо ж чергувати її з помідорами, то на зав'язках качанів буде у чотири рази менше блохи та листоїда ніж у «одинокої» капусти. А щоб підвищити врожай овочу, треба просто поруч «поселити» селеру.

      Цибуля полюбляє рости з морквою, капустою, буряком, помідорами, салатом і полуницями. А от квасоля та горох можуть і завадити її повноцінному розвитку. Поруч із буряком, окрім цибулі, можна садити капусту, квасолю й салат. А от гірчицю в подібній комбінації краще узагалі викинути.

      Морква досить «толерантна» з цибулею, горохом, салатом та помідорами. А от садити поруч капусту не радять. Тоді як ділянки з картоплею взагалі невибагливі. Їх можна обсаджувати по периметру капустою, цибулею, кукурудзою, квасолею, петрушкою, редькою, буряком, салатом, кропом, хроном, часником і навіть баклажанами. А от садити поблизу огірки та помідори не бажано.

      Не менш вигідною, незважаючи на всю свою незвичність, буде комбінація з полуниць та часнику. Якщо його посадити поміж кущами ягоди, то він перекриє доступ основному шкіднику полуниці — проволочнику, який пошкоджує кореневу систему. Також цікаво, що позитивно впливають одні на одного фіалки та виноград, бобові (горох та квасоля) та кукурудза. Непогано вживаються шпинат та салат, картопля та квасоля, огірки та кріп, часник та смородина. Допоможе позбавитись від шкідників малина, якщо її садити поруч із яблунею, смородиною чи порічками.

      Найкращий врожай буде, якщо садити сільськогосподарські культури у певній послідовності. Так, капусту радять вирощувати після огірків, ранньої картоплі, цибулі, гороху та кабачків. Морква добре ростиме, якщо її посадити на землі, де раніше росла рання картопля, огірки, помідори та бобові. Буряк буде смачним, якщо перед цим там росли морква, цибуля, рання капуста, огірки чи помідори. А от «підвищувачі імунітету» цибуля та часник добре ростимуть, якщо їхніми попередниками були рання капуста, картопля, гарбузи, кабачки, горох та квасоля. Ріпу, редьку та редиску можна сіяти після чого завгодно, окрім капусти: ці рослини переслідують однакові хвороби та шкідники.

      Щоб грунт не виснажувався, спеціалісти рекомендують садити культури так. Після капусти садити картоплю, а потім на цій же ділянці — цибулю. На зміну огіркам і кабачкам висаджувати моркву, петрушку чи селеру, а на наступний рік — помідори чи перець. Буряк варто вирощувати після зелених овочів, але перед горохом та квасолею. 

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>