НОВИНИ ПЛЮС

28.07.2007

Спека підпалила Балкани

      40-градусна спека, яка вже тиждень не відпускає південь Європи, забрала десятки життів. Пожежі лютують не лише в лісах, а й перекидаються на села, сільськогосподарські угіддя та туристичні центри. Пожежники Балкан працюють на межі можливостей. Позавчора лише в Греції пожежники та військові підрозділи намагалися погасити приблизно 100 пожеж, з них 15 — безуспішно. Прем'єр-міністр Греції Костас Караманліс звернувся по допомогу до Росії, і президент Володимир Путін вчора розпорядився надіслати до цієї країни п'ять літаків пожежної авіації та три гелікоптери. В Сербії поруч із місцевою пожежною авіацією працює також російська.

      Учора температура в регіоні почала спадати до «прохолодних» 30—35 градусів. Але метеорологи прогнозують чергове підвищення температури на Балканах наступного тижня.

Куба готова нормалізувати стосунки зі США

      Тимчасовий виконувач обов'язків глави Кубинської держави Рауль Кастро заявив, що Гавана готова нормалізувати відносини зі США при зміненій адміністрації у Вашингтоні.

      Як передає ІТАР-ТАКС, Рауль Кастро, виступаючи на урочистій церемонії з нагоди Дня національного повстання, підкреслив: «Нова адміністрація США повинна вирішити, чи продовжувати їй абсурдну, незаконну і приречену на провал антикубинську політику, чи прийняти оливкову гілку, яку ми протягнули, відзначаючи 50-ту річницю Революційних збройних сил» (ідеться про рішення кубинського уряду «обговорити розбіжності зі США на основі взаємної пошани і невтручання у внутрішні справи», прийняте у грудні минулого року). Як сказав кубинський керівник, після намічених на 2008 рік виборів в Америці закінчиться «хаотичне і небезпечне» правління президента Джорджа Буша, що «характеризується ретроградним і фундаменталістським мисленням».

Надія на палестинсько-ізраїльський мир

      Ізраїльський віце-прем'єр Хайм Рамон, якого вважають «правою рукою» прем'єр-міністра Ехуда Ольмерта, вчора в радіоінтерв'ю висловився за звільнення Ізраїлем більшої частини Західного берега Йордану в рамках порозуміння з палестинцями. На цих окупованих Ізраїлем палестинських теренах, на думку Рамона, мають залишитися «тільки найбільші поселення». Віце-прем'єр запропонував, щоб після виведення ізраїльських військ із Західного берегу їхнє місце зайняв контингент НАТО. Рамон додав, що Ізраїль прагнутиме досягти порозуміння з президентом Палестинської Aвтономії Махмудом Аббасом стосовно засад остаточного мирного договору. Сам Аббас позавчора заявив, що така угода може бути досягнута впродовж найближчого року, і такий термін також підтримують Сполучені Штати.

Чеченці знайшли правду в Страсбурзі

      Група мешканців Чечні виграла в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі справу проти російської влади. Суд визнав бійців петербурзького ОМОНу винними у вбивстві 11 чеченських цивільних у селищі Нові Алди 5 лютого 2000 року. Інтереси родичів загиблих у суді репрезентували Європейський адвокатський центр з прав людини та російська правозахисна організація «Меморіал». Суд визнав бездіяльність російської прокуратури у цій справі та постановив виплатити п'яти мешканцям Грозного 164 тисячі євро як моральну компенсацію. На розгляді в Європейському суді в Страсбурзі перебувають десятки скарг чеченських громадян стосовно протиправних дій російських військових. У кількох із них уже було прийнято рішення, якими визнається вина російської влади.

Знову автокатастрофа з прочанами

      У Бразилії поблизу міста Портерінья y штаті Мінас-Жерайс вантажівка врізалася в борт автобуса із прочанами, які поверталися зі щорічної католицької прощі у храм міста Бон-Жезус-да-Лапа. Загинули десять пасажирів автобуса і водій машини.

      Минулого тижня в автокатастрофі на півдні Франції загинуло 26 польських прочан-католиків.

Собаче життя пiд час війни

      У другому за величиною місті Іраку — двомільйонній Басрі — поліція відстріляла кілька тисяч бездомних собак, які в пошуках їжі нападали на місцеві шпиталі і загрожували життю мешканців. Лише за період з 2 травня по 6 червня поліція знищила 7579 псів. Очманілі та люті від голоду собаки становлять велику проблему для міста, але їхній відстріл вітали не всі городяни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>