Моя прекрасна няня

27.07.2007
Моя прекрасна няня

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Няня за оголошенням

      У Києві, за даними кадрових агентств, послугами няні користується майже кожна восьма родина середнього достатку (для прикладу: в Москві — кожна шоста). А загальний попит на такі послуги вже перевищує кількість кандидатів, готових працювати у цій сфері. Та впустити в дім зовсім чужу людину, а тим більше довірити їй дорогоцінне чадо, погодьтесь, — досить ризиковано.

      Є кілька варіантів пошуку потрібної людини: можна перечитати приватні оголошення (в мережі інтернет, наприклад, таких чимало, та й газети не бідні на пропозиції на кшталт: «посиджу з вашим малюком декілька годин, доки ви працюєте»), можна запитати у знайомих, чи не хоче їхня бабуся або тітонька заробити добавку до пенсії, проте найнадійніший спосіб — звернутися до спеціального агентства.

      Сьогодні у столиці ринок «домашніх» послуг ділять між собою кілька десятків спеціалізованих компаній та кадрових агенцiй. Більшість із них мають «стаж» роботи понад два роки, а деякі працюють більш ніж десять, тож їм логічно і віддати перевагу. Та, завітавши в будь-яке агентство, не зайве поцікавитися, як потрапляють няні до бази даних того чи іншого агентства та чи всі мають досвід роботи і гарні рекомендації.

      У столичному кадровому агентстві «Арінушка», яке займається працевлаштуванням «домашніх» робітників близько двох років, нам розповіли, що перший етап у відборі персоналу — обов'язкове психологічне тестування. Зазвичай його проводять для того, аби визначити, «наскільки людина адекватна» своїй справі. У ході розмови психолог визначає, як няня поводитиметься у тій чи іншій ситуації (наприклад, що робитиме, коли дитина на вулиці чи вдома сильно вдариться), як реагуватиме на зміни в настрої та поведінці малюка.

      Взагалі кожне агентство, якому вдалося утриматись на ринку «домашніх» послуг понад два роки, намагається пильно стежити за тим, щоб до його бази даних не потрапляли «випадкові» люди.

Обов'язків вимагають всі...

      Якщо вибір зроблено, обов'язково треба узгодити обов'язки майбутньої працівниці. Зазвичай стандартний набір послуг включає повний догляд за дитиною, кімнатою, в якій вона живе, за станом дитячих речей, приготування дитячої їжі та, залежно від віку  пізнавальні ігри.

      Щодо вимог батьків, то вони, розповідають у кадровому центрі «Моя робота», в усі часи були майже однаковими. Найперше цінувалися і цінуються порядність людини та її особисті якості.

      Проте, прагнучи йти в ногу з часом, багато батьків шукають няню зі знанням іноземних мов. Це дуже корисно в тих випадках, якщо дитина ходить до мовної школи чи до дитсадка з поглибленим вивченням іноземної мови. Доволі часто послугами няні користуються іноземці, тому «няня-поліглот» — просто необхідність.

      Одне з найстарших та найавторитетніших кадрових агентств столиці — «Уют-сервiс». За 14 років його існування працівникам доводилось зустрічатися з різними вимогами батьків до потенційних нянь. Так, траплялися випадки, коли «бебі-сіттера» обирали не за рисами характеру, а за кольором волосся, очей, за іменем, знаком зодіаку чи вагою. За правилами, в агентстві мусять підібрати няню, врахувавши всі вимоги та побажання «замовників». Тому навіть якщо няня з іменем, наприклад, Фрося, матиме мільйон прекрасних рекомендацій та чудовий характер, але її ім'я не сподобається мамі чи батькові, цій жінці роботу не запропонують.

      «Останнім часом досить великим попитом користуються няні з власним автомобілем чи, принаймні, водійськими правами», — розповідають в агентстві «Уют-сервіс». — Здебільшого такі вимоги ставлять мами дітей, які відвідують різні заняття та гуртки».

      Свої побажання та вимоги мають і няні. Найчастіше основною вимогою «бебі-сіттера» є наявність у дитини власної кімнати, що дозволяє таким чином правильно розподілити робочий час і виключити вплив інших родичів на режим малюка.

      Врахуйте ще й те, що за вашим бажанням няня може безперервно, тобто цілодобово, няньчити дитину. В такому випадку вам доведеться узгодити не лише обов'язки, а й робочий режим (кількість робочих годин) та оплату праці. В середньому, цілодобові послуги няні коштують від 50 у.о. за добу.

Мері Поппінс чи фрекен Бок?

      Нерідко буває так, що, прагнучи знайти «ідеальну» Мері Поппінс, молоді батьки знаходять лише «домомучительку» на зразок фрекен Бок. Для дорослих типаж суворої няньки з відомого мультфільму може здатися не найгіршим варіантом, адже і педагог чудовий, і досвід роботи величезний, але захоплення в очах дитини навряд чи з'явиться...

      Відрізнити «няню-янгола» від «няні-диявола» важкувато. Зовнішність, як кажуть, оманлива. Сучасні «фрекен Бок» мало чим відрізняються від екранної. Мами розповідають одна одній страшну історію про няню, яка змушувала однорічну дівчинку протягом усього дня сидіти в кріслі чи стояти у кутку, а іноді навіть била через те, що вона не могла звикнути до чужої жінки та постійно плакала. До того ж няня виховувала маленьку на своїй території, де паралельно бавила ще двійко дітей, і та не могла звикнути до інших малюків і переживала ще більший стрес.

      Але, безперечно, злі й погані няні — це виняток, деякі,  навпаки, аж занадто хороші. Одна моя знайома, няня з восьмирічним стажем, розповіла цікаву історію про те, як п'ять років виховувала дівчинку і як та потім не хотіла відпускати її. Для дитини факт звільнення улюбленої «бабусі» став великим шоком. Деякий час дівчинка не розмовляла ні з ким і лише потім, коли дізналася, що екс-няня працює у їхньому будинку, лише поверхом нижче, знову почала посміхатися. Тепер першокласниця, як у школу, ходить до «бабусі», щоб розповісти про всі свої пригоди.

      Дуже часто трапляється і так, що няні стають справжніми членами сім'ї та навіть після свого звільнення продовжують навідуватися до дитини. Такі випадки, стверджують спеціалісти, хоч і рідко трапляються, але не є нереальними.

Няні на всі смаки

      Якщо ви все ж таки вирішили звернутися по допомогу до кваліфікованої няні, то варто спершу визначитися, яку саме людину ви хотіли б бачити поряд із вашим малюком. Ми вже казали про те, що няня має відповідати елементарним вимогам: мати досвід виховання та догляду за дітьми певного віку, бути відповідальною, уважною та не розгублюватися в екстремальних ситуаціях.

      Окрім того, няня, що доглядає дитину віком до 1 року, повинна мати, як мінімум, середню медичну освіту та (або) досвід роботи медсестри. Повинна знати основи догляду за дитиною, мати навички профілактичного масажу і — найголовніше — любити дітей. Бо любов новонародженому потрібна не менше, ніж правильний догляд. Відомий випадок, коли під час співбесіди з роботодавцем, на питання «Чи є у вас діти?» потенційна няня відповіла: «Та, ні, звичайно! Боже борони мене від такого «щастя»!»

      Для дитини від 1 до 3 років знадобиться не проста няня, а няня-вихователь, краще — людина з педагогічною освітою. Няня-вихователь повинна сама організовувати режим дня дитини, вчасно готувати їй їжу та годувати, гуляти на свіжому повітрі й прати дитячі речі. Як кожен педагог, няня має читати дитині книжки, займатися вправами для розвитку мовлення, письма тощо.

      Дитину від 3 до 6 важливо підготувати до школи. Тому запитайте у вашої няні, чи знає вона, як зацікавити малюка, наприклад, математикою?

      Корисно буде дізнатись і про те, що, окрім звичайної няні-вихователя, є також няня-помічниця та няня-гувернантка. До обов'язків няні-помічниці входить допомога по догляду за дитиною та веденні домашнього господарства. Няня-гувернантка не лише доглядає, годує та виховує дитину, а й гуляє з нею та грає в різні пізнавальні ігри. Няня-гувернантка може приходити лише на вихідні, в такому випадку їй доведеться самій планувати дозвілля малюка, ходити з ним на прогулянки тощо.

Зіркові няні. А як у них?

      Кому найскладніше обирати няню, так це зіркам. Їм не те, що нереально знайти надійну у всіх планах людину, а й практично неможливо знайти того, кому можна було б довіряти.

      Так, про свою першу «домомучительку» «народна няня» Анастасія Заворотнюк згадує неохоче. «Тій жінці дуже подобався мій чоловік, і вона намагалась будь що його звабити. Водночас майже не звертала уваги на наших дітей. Нарешті я її звільнила, але в її душі, певно, зародилася злість, і вона буквально «продала» нас грабіжникам», — згадує «прекрасна няня». Однієї ночі у квартиру Заворотнюк увірвалися злочинці і, погрожуючи ножами на очах у дітей, вимагали віддати гроші та коштовності. Подружжя впевнене, що крадіїв на них «навела» няня, адже лише вона знала, як через потаємний вхід увійти в будинок. Проте ні зловити злочинців, ні зібрати потрібну кількість доказів проти екс-няні так і не вдалося.

      «У серіалі «Моя прекрасна няня» Шаталін найняв Віку практично з вулиці, чого в житті робити аж ніяк не можна», — переконує актриса.

      А от популярний український телеведучий Ігор Пелих «відмітав» поганих нянь ще на співбесіді. Та знайти ту саму «єдину і неповторну» виявилося складною справою. Річ не в тім, що батьки Пелихи такі примхливі, а в тім, що мало хто відповідав єдиній вимозі. «Сьогодні у столиці фактично нереально знайти для дитини няню, яка б розмовляла українською», — ділиться телезірка. —Була, пам'ятаю, така жіночка, яка ламаною мовою намагалася щось довести: «Так, а шо ви хатітє, у мене стаж работи більше 15 лет в дитячом садкє. Шо ви думаєте, я не навчу вашу дитину балакать на украінскам?». А хіба ж зможе?».

      Прикладом того, як треба обирати няню, є Джулія Робертс. Вона, перш ніж вирішити остаточно, хто найкраще підходить на роль вихователя для її дітей, провела кастинг 35 претенденток. Свій вибір актриса зупинила на трьох жінках, яким платить 4 тисячі доларів на тиждень. Нянькам заборонено під час занять із дітьми вмикати телевізор, адже це може погано вплинути на розвиток дітей.

      А британський мільярдер Джон Кодвелл для свого дворічного сина найняв у якості няні зірку журналу «Плейбой», 25-річну полячку Агнешку Хендель. На його думку, саме такою і має бути справжня няня: вродливою, сексуальною та знаменитою.

 

ЦІНИ

      Послуги няні для грудної дитини в середньому обійдуться — 15—20 грн./ годину (400 — 600 у.о. за місяць).

      Послуги няні-вихователя — 20 — 35 грн./ год. (400 — 700 у.о. за місяць).

      Послуги няні-помічниці — 20 — 25 грн./ год. (400-600 у.о.за місяць).

      Няня-гувернантка вихідного дня — 30 грн./ год.

      Крім того, якщо няню ви наймали через агентство, то муситимете разово сплатити 100 % від вартості місячного контракту няні, але не менше 500 грн. (оплата здійснюється протягом 10 днів з моменту виходу няні на роботу).

      Курси «для тих, хто хоче стати нянею» — 90 грн. за весь курс (тренінги, семінари та співбесіди).

 

КОМЕНТАР

Олена Лук'яненко, психолог Центру дитячої та сімейної психології:

      — Для того аби виховання няні не вплинуло негативно на психічний розвиток дитини, до питання підбору «помічниці» треба підійти дуже серйозно. Обирати треба людину, чиї погляди на виховання дітей максимально близькі до поглядів батьків. Тобто няня, певною мірою має бути схожою на матір малюка. Лише в такому випадку дитина почуватиметься комфортно. До того ж няня не має проводити поряд із дитиною більше часу, ніж мама чи батько, бо в такому випадку між малюком і його батьками може порушитися психоемоційний контакт.

      Якщо ви плануєте залишати дитину з нянею, то мусите знати, що звикання дитини до нової людини має відбуватися за таким ланцюжком: мама — мама та няня — няня. Так дитина поступово звикатиме до змін, і це не впливатиме на її психіку.

      В ідеалі найкраще виховання дитині дають її батьки. Але що ж ти вдієш, коли вони сьогодні такі закручені?

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>