Заборонена реальність

27.07.2007

      Україна більше не буде переживати за Запорізький цирк. Недавно він уже потрапив  у «надійні»  руки. І, боюся, без втручання людей, що наглядають за дотриманням законів у нашій країні, самому йому вже звiдти не вибратися.

      Зараз дорослих татусів і матусь — жителів  Запоріжжя — уже не здивуєш зникненням і перепрофілюванням кінотеатрів, дитсадків, їдалень... Має існувати лише те, що приносить прибуток. Хто із цим не згоден — умри й більше ніколи не народжуйся.

      Такі закони. Ні, не капіталізму. Української реальності.

 

Антракт, ще антракт

      Рік тому запорізька преса справедливо обурювалася — місяці цирк лишався без господаря. «Помаранчева» влада нібито хотіла з'їсти нинішнього керівника цирку Станіслава Кравця. І, як часто буває у «непомаранчевих» областях, вдавилася. Набіги силовиків і контролюючих органів хоч і виявили недоліки в роботі, однак шанований у мерії й серед обл-міськдепутатського корпусу керівник вдало закінчив бій.

      Влада в особі «губернатора» Червоненка зазнала фіаско. Мінкульт також. Хоча вони у нас міняються, як і влада.

      Чудово! Цирк урятували! Хоча невідомо, від кого. Бо КРУ стверджувало, що виявило в Кравця «безліч порушень і зловживань держмайном». Насторожували розмови і про приватизацію цирку. «Що в цьому поганого?» — запитає будь-яка нормальна людина. Справді. Аби тільки на користь спільній справі. Дітлахам насамперед.

«За двома зайцями»

      Чомусь згадався персонаж невмирущого та відомого багатьом фільму. Такий собі Голохвастов, що хотів одружитися й відрізати солідний куш приданого. Ситуація класична.

      Але ми про інше. Ми про Державне підприємство «Запорізький державний цирк» або просто цирк, як у проекті договору звичайного товариства (спільної діяльності) і закритого акціонерного товариства «Компанія Радіо Крок» (далі Радіо «Крок»).

      Державний цирк і Радіо «Крок»  вирішили з'єднати свої долі. Як при одруженні. Об'єднати майно та зусилля, щоб побудувати новий Будинок артистів цирку, реконструювати старий і спільно експлуатувати, а також змінити його цільове призначення.

      «Дозвольте, — може запитати хто завгодно, — це що за суміш бульдога з носорогом? А  цирк залишиться чи ні?» Про це в проекті договору — ні слова.

      Такий союз, як шлюб із розрахунку — чорним по білому в договорі записаний п.1.2  «Спільна діяльність учасників здійснюється з метою одержання прибутку».

Шкура неубитого ведмедя

      Можу сказати відразу — я за таку гримучу суміш! Від шлюбів представників різних рас народжуються прекрасні діти!

      Тим більше, відповідно до проекту договору,  «спільне майно учасників обчислюється на окремому балансі Радіо «Крок». Як то кажуть, у приватника за ним пильнуватимуть!

      Але, щоправда, якщо цирк, наприклад, побачить підступ і захоче відмовитися від виконання договору, він повинен протягом місяця повернути всі витрати, а «також штраф у грошовій формі в розмірі 100% від загальної суми внеску, переданого учасниками за договором».

      А сума немаленька! 8 мільйонів 900 тисяч гривень від кожної сторони. Тільки цирк віддає Будинок артистів цирку, а Радіо «Крок» вносить таку ж суму грошиків протягом діяльності договору. Тобто до 2027 року.

      Як казав Ходжа Насреддін, засуджений до страти, останнім бажанням якого було навчити ішака читати: «До цього часу трапиться одне з двох — або візир помре, або ішак здохне».

      А припинити договір може тільки суд. Дай  Боже здоров'я  панові Кравцю й через двадцять років одержати будівлю нового Будинку артистів цирку, а старий і відремонтований Радіо «Крок» одержить собі, що здійсниться в термін (можливо, уже завтра?), передбачений новим договором. А може, він уже підписаний?

      Тс-с-с-с! Адже все це таємниця! Проект договору передбачає конфіденційність!  Він — секретний. Правда, без відповідного грифу. Хоча передавати його й публікувати суворо за-бо-ро-не-но!

Ав-тора! Ав-тора! Ав-тора!

      Хто ж ощасливить жителів Запоріжжя й передмістя підписанням такого договору? Від ЗАТ «Компанія Радіо «Крок» — генеральний директор О.В.Пащенко, а від Запорізького державного цирку — директор С. Д. Кравець.

      А тепер поміркуємо разом. Генеральний директор і директор, можливо, і не перші особи в цій цирковій історії.  У Кравця є своє безпосереднє начальство в Мінкульті. Посереднє начальство таку «комбінуху» не закрутить. А може, і закрутить.

      А хто ж стане щасливим власником «Будинку артистів цирку», або просто цирку.

      Усе дуже просто. Той, хто й задумав цей щасливий шлюб — сам товариш Голохва.... Вибачаюся. Помилка вийшла. Єдиним засновником і власником ЗАТ «Компанія Радіо «Крок» є голова  громадського об'єднання «Ділова рада України» Швець Дмитро Васильович.  Тобто саме тiєї ради, що перебуває у Києві, на вулиці Верхній Вал.

      Саме це громадське об'єднання «Ділова рада України», у липні підписало меморандум про співробітництво з держкомітетом України з питань регуляторної політики й підприємництва, щоб дати «всебічну підтримку підприємницькій ініціативі».

       Похвально, похвально! Однак ми випустили найголовніше.

Спадщина.

Другий і третій зайці

      Як свідчать документи звітності Держкомісії з цінних паперів  і фондового ринку, на 31 березня 2007 року вартість чистих активів Радіо «Крок» становить 396,4 тисячі гривень.

      І зовсім трішки арифметики. Пропоную вашій увазі відому всім хлопцям і дівчатам формулу розрахунку для визначення співвідношення статутного капіталу й чистих активів:

      Чисті активи — статутний капітал = сума плюсова або більше нуля.

      У даному випадку суцільне  циркацтво: 396,4 тис. грн. — 2500 тис. грн. = — 2103,6 тис. грн.

Що залишається робити ЗАТ «Компанія Радіо «Крок»? Рятуватися!

      Чи то сам  Станіслав Кравець простягнув руку з усім цирком Дмитру Швецю, чи то останній ухопився за цирковий будинок — історія поки мовчить, без втручання компетентних органів.

      Одне радує: Дмитро Васильович знає способи збільшення чистих активів. Можна бути впевненим, що Запорізький державний цирк  на дно відразу не піде. Радіо «Крок» ще треба буде збільшити прибуток, можуть дооцінити  основні засоби. Правда, тільки наприкінці року, та й то лише тимчасово.

      А найголовніше — збільшити статті іншого додаткового капіталу шляхом одержання підприємством безоплатно від юридичних і фізичних  осіб необiгових активів (нерухомість, корпоративні права, цінні папери).

      А другим «зайцем» для Дмитра Швеця з його Радіо «Крок» може стати острів Хортиця. Там теж є його інтереси. Є й третій «заєць». Але це вже окрема  — нециркова історія.

      А четвертим «зайцем» можуть виявитися Емірати, з якими Дмитро Васильович готує багатомільйонну угоду. Маючи такі фінансові тили, який удар він може нанести по інвестиційній привабливості України? Але не будемо поспішати...

      Поки нас цікавить: хто виграє від цієї історії із цирком? Швець? Кравець? Або діти й дорослі Запоріжжя й передмістя, які люблять цирк?

Василь ГОЛОВАЧЕВСЬКИЙ.