НОВИНИ ПЛЮС

27.07.2007

Вибухи на складах зброї в Сирії

      Учора вранці вибухнули армійські склади біля міста Алеппо на півночі Сирії, щонайменше 15 військовослужбовців загинули та 50 отримали поранення, повідомляє сирійська державна агенція «Сана». Натомість агенція «Рейтер» стверджує, що місцевий шпиталь переповнений пораненими; вбитих та поранених розміщували навіть у приміщення університету Алеппо. Офіційні особи повідомили, що вибух спричинила спека: в денні години температура впродовж останніх днів сягала 50 градусів.

Доля корейських заручників

      Афганські таліби вбили одного з 23 корейських заручників, яких вони викрали минулого тижня. Тіло 42-річного євангелістського пастора знайшли вчора. Переговори про звільнення заручників за посередництва афганських старійшин тривають.

Теракти в Іраку: без права на свято

      Збірна Іраку вперше вийшла до фіналу чемпіонату Азії з футболу, перемігши у півфіналі, який відбувся у столиці Малайзії, команду Південної Кореї. Вперше за останні роки іракці отримали привід для радості. З відчуттям свята вони висипали на вулиці. Але святкування обернулося трагедією. Терористи-самогубці забрали життя щонайменше 50 осіб та більш ніж 130 залишили пораненими.

      Перший вибух начиненої тротилом машини стався о 18.30 за місцевим часом у населеній переважно сунітами дільниці Мансур у західній частині Багдада. Тут щонайменше 30 людей загинули та 75 отримали поранення. За годину подібний теракт стався в населеній сунітами, шиїтами та християнами дільниці Гадір на сході іракської столиці, тут два десятки загиблих. Того ж вечора в результаті стрілянини на честь успіху футболістів ще три особи загинули та 19 отримали поранення.

Араби розмовляють з євреями

      Позавчора розпочався перший історичний візит делегації Арабської ліги до Ізраїлю. На чолі делегації, яка репрезентує 22 країни, — міністри закордонних справ Єгипту та Йорданії, тобто країн, які визнали Ізраїль. Під час зустрічі з прем'єр-міністром Ізраїлю Ехудом Ольмертом у Єрусалимі гості виклали затверджений на саміті Ліги план нормалізації палестинсько-ізраїльських відносин.

      Перший безпосередній арабо-ізраїльський контакт був ознайомчим, тому конкретних результатів ніхто й не очікував. Арабська делегація також зустрілася з президентом Ізраїлю та відвідала парламент, де виклала пропозицію повного визнання Ізраїлю всім арабським та ісламським світом в обмін на вихід ізраїльтян з усіх окупованих ними територій під час війни 1967 року.

Голод у Північній Кореї

      Щонайменше 430 осіб померли від голоду в Північній Кореї упродовж останнього місяця, повідомила південнокорейська гуманітарна організація «Хороші друзі». Комуністична влада КНДР запевняє, що причиною смерті цих осіб стала «невідома хвороба».

Помер відомий німецький актор

      У місті Вальбек, земля Верхня Саксонія, у віці 54 років помер відомий німецький актор Ульріх Мюхе. Причиною смерті став рак шлунка. Актор змагався з цією хворобою роками, але публічно заявив про неї лише в інтерв'ю минулих вихідних. Після повернення з цьогорічної церемонії вручення «Оскарів» Мюхе пройшов складну операцію на шлунку, але життя врятувати не вдалося. Ульріх Мюхе знявся у більш ніж 30 фільмах, а світова слава до актора, який народився і розпочинав кар'єру в НДР, прийшла нещодавно — завдяки ролям у стрічках: «Життя інших» (цього року здобув «Оскар» для кращого неангломовного фільму) та сатиричній комедії про Гітлера «Мій фюрер».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>