Дві Європи

26.07.2007
Дві Європи

Молодi болгарки рятуються у фонтанi.

      Англія надалі потерпає від повеней. Дощі та бурі спостерігаються в інших північних частинах європейського континенту. А південь знемагає від спеки та викликаних нею пожеж. У Болгарії температура сягнула рекордної позначки 45 градусів за Цельсієм. У Румунії від більш як 40-градусних температур упродовж останнього тижня померли 30 осіб, повідомив міністр охорони здоров'я Еужен Ніколаєску. Лише в понеділок 870 осіб знепрітомніли на вулицях і були доставлені до шпиталів, а 19 тисяч румунів викликали швидку допомогу у зв'язку з ускладненнями здоров'я, що пов'язані зі спекою. У Румунії скорочено робочий день, державні інституції працюють лише у вранішні та вечірні години. Влада Бухареста та інших п'яти великих румунських міст порадила мешканцям не залишати свої помешкання в найбільш спекотні пообідні години.

      У Хорватії та Італії лютують десятки лісових пожеж, які наближаються до людського житла та популярних курортів. З популярного серед туристів хорватського острова Шолта евакуйовано 1400 місцевих мешканців та відпочивальників. В Італії в регіоні Пулья двоє туристів вчаділи просто на пляжі, а двоє інших згоріли у власній машині, коли потрапили у вогняну пастку на лісовій дорозі. Також в Італії зазнав аварії пожежний літак: пілот загинув, а кілька членів команди отримали поранення.

      Італійська влада катерами вивезла з пляжу 250 туристів, які виявилися відрізанi від зовнішнього світу пожежею на півострові Гаргано, повідомила італійська агенція АНСА. На іншому пляжі кілька сотень відпочивальників змушені були шукати порятунку у воді, в якій їм довелося вистояти понад дві години. З окремих італійських туристичних комплексів туристи втікали лише в купальних костюмах, бо вогонь не дав часу забрати речі, гроші та документи.

      У Греції та Македонії вибухають снаряди, які пролежали в землі неушкодженi та невиявленi ще з часів Першої і Другої світових воєн. Позавчора температура в окремих місцевостях Греції сягнула 45 градусів. У Греції вигоріли 32 тис. га лісів та сільськогосподарських угідь.

      Президент Македонії Бранко Црвенковскьки мобілізував на гасіння пожеж армію, в країні оголошено надзвичайний стан. У Сербії вигоріли приблизно 2500 га лісів, знищено 30 відсотків урожаю, передусім сої та овочевих культур.

      В Угорщині впродовж останнього тижня спека вбила приблизно 500 осіб, повідомила заступник директора Національного інституту охорони здоров'я Анна Палді. Головними причинами смертей є теплові удари та порушення роботи серцево-судинної системи. Рекордну температуру 41,9 градуса зареєстровано в місті Кішкунхалаш на півдні країни.

      У зв'язку з тим, що в Угорщині з кожним роком лiто стає все бiльше спекотнiшим, вирішили провести... референдум із запровадження сієсти, тобто перерви на вiдпочинок iз 12-ї до 16-ї години. Для його проведення потрібно зібрати підписи 200 тис. громадян.

      У Будапешті на вулицях роздають безкоштовно мінеральну воду. Службовцям дозволено з'являтися на роботу в довільному одязі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>