Макет у кущах

24.07.2007
Макет у кущах

Завдяки Катерині Ющенко у 17 лікарнях Івано-Франківщини з'явились новенькі електрокардіографи. (Фото надане МБФ «Україна 3000».)

      Благодійна акція «Дитяча лікарня майбутнього», організована Міжнародним фондом «Україна 3000», виходить на фінішну пряму. Цього тижня нарешті стане відомо, як виглядатиме майбутня клініка. Конкурс на відбір Генерального проектувальника будівлі був оголошений в кінці травня нинішнього року. За неповні два місяці свої кандидатури на це поважне звання запропонували п’ятдесят компаній з усього світу. Серед них — будівельні організації Німеччини, США, Австрії, Італії, ОАЕ, Великої Британії, Польщі, Франції, Росії, Латвії, Ізраїлю, Бельгії тощо.

      Від української сторони позмагатися наважилися лише дві компанії. «У нашій державі, на жаль, мало хто має досвід будівництва лікарень сучасного рівня й такого технічного рішення, якого вимагає медичне завдання та умови проектування», — коментує цю ситуацію голова Наглядової ради Фонду «Дитяча Лікарня майбутнього» Андрій Мірошніченко.

      Проте всі учасники змагання мають рівні шанси на перемогу: пропозиції конкурсантів позначені лише кодами. Таким чином, члени журі не знатимуть, за проект якої компанії будуть голосувати. До речі, визначати переможця конкурсу будуть всесвітньо відомі архітектори та медики з країн Європи, СНД та Північної Америки.

      Кульмінація проектної частини акції запланована на 26 липня. Саме в цей день конкурсні пропозиції постануть на розсуд членів журі та простих відвідувачів Українського дому. Виставка проектів обіцяє перетворитися на  дійство неабиякого масштабу: до його організації залучили навіть відомого режисера Василя Вовкуна. «Мені здалося, що проекти мають розміщуватись у певному природному ландшафті, у парковій зоні, — розкриває таємниці виставки митець, — тому їхньою оздобою стануть справжні дерева та великі кущі».

      Щоб надати експозиції затишності, поряд з міні-«лікарнями майбутнього» встановлені дитячі майданчики. Крім того, в центральній залі виставлені величезні банери з переліком усіх 614 юридичних осіб-благодійників та 5 тисяч 460 фізичних осіб, які долучилися до доброї справи. Силами цих людей на лікарню було зібрано вже 261 мільйон 333 тисяч 841 гривню!

      Чекати на зведення клініки лишається вже небагато. За інформацією Андрія Мірошніченка, після укладання угоди з переможцем конкурсу проектних робіт на саме проектування відводиться 150 днів. Після цього, тобто в кінці нинішнього року, у Феофанії розпочнеться будівництво лікарні, на яке київська влада вже дала дозвіл. А от налаштовувати медичне обладнання почнуть навесні 2009 року.

      Одначе, збір грошей триває й надалі. Допомогти українській малечі зголосився і всесвітньо відомий спортсмен Андрій Шевченко. «Четвертого вересня на київському стадіоні «Динамо» відбудеться благодійний футбольний матч між командами естрадних зірок Італії та України», — анонсує Андрій Мірошніченко. За його словами, під час матчу, організованого благодійним фондом футболіста, будуть збиратися кошти на проект «Дитяча лікарня майбутнього». Після спортивної частини відбудуться й пісенні виступи «футболістів»-благодійників.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Катерина Ющенко від імені Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» передала головному лікареві  Івано-Франківської обласної дитячої лікарні та керівникам 16 центральних районних лікарень області електрокардіографи «Heart Screen 60 G» виробництва Угорщини. За повідомленням прес-служби фонду «Україна 3000», вартість одного електрокардіографа становить близько 10 тисяч гривень. Таким чином, районні дитячі лікарні Івано-Франківщини отримали обладнання на загальну суму 170 тисяч гривень. Також від родини Ющенків пані Катерина подарувала Коломийській центральній районній лікарні ікону Божої Матері.