Продати Бога

21.07.2007

      Спочатку 35-річний мешканець Ромен вирішив, що його зупинили за перевищення швидкості. І навіть спробував відкупитися від патрульних двадцятьма гривнями. Та вже за кілька хвилин у його салоні були знайдені антикварні речі й старі ікони, кожна з яких коштує не одну сотню доларів.

      Коли міліціонери захотіли перевірити салон автомобіля, чоловік занервував. І недарма: там стояли кошики та скрині, просто складені речі, вік яких, за оцінкою експертів, ведеться з XVIII—XIX, деяких — початку ХХ століття. 34 ікони, 11 картин невідомих художників, статуетки з порцеляни, колекція фотографій і літографій, стародавні українські вишиванки. Все це призначалося для продажу на одному з київських ринків, куди й прямував «колекціонер».

      Міліція вже знала затриманого. Як розповідає виконуючий обов'язки начальника Роменського міськрайвідділу міліції Юрій Яровий, протягом останніх десяти років затриманий займався куплею-продажем старовинних монет. Іконами зацікавився кілька місяців тому. Швидко з'ясувалося, що серед «затриманих» ікон сім викрадені з церкви у Липово-Долинському, дві — з храму в Лебединському районі. Було встановлено також, що днями любитель антикваріату продав невідомим людям три найдорожчi ікони iз «зібраної колекції»: одну на срібному, дві — на золотих окладах. Ціна однієї такої iкони на «чорному ринку» сягає трьох тисяч доларів.

      Зараз експерти встановлюють цінність та авторство старих речей, повідомляє співробітник центру громадських зв'язків обласного управління МВС Галина Кожедубова. А правоохоронці відпрацьовують контакти затриманого. Вони не виключають, що крадіжки з церков здійснювалися не лише на території Сумської області.