НОВИНИ ПЛЮС

21.07.2007

Обрано президента Нагoрного Карабаху

      Позавчора в невизнаному сепаратистському регіоні Нагорний Карабах відбулися президентські вибори. За попередніми даними ЦВК республіки, переможцем став 47-річний Бако Саакян, за якого віддали голоси 85,4 відсотка громадян. Його найближчий суперник, заступник міністра закордонних справ Масіс Майліян, заручився підтримкою 12 відсотків виборців. Остаточні результати виборів буде оголошено через три дні. Генерал Саакян попередньо був директором Служби безпеки республіки.

      В Азербайджані, який вважає територію Нагорного Карабаха своєю, ці вибори заздалегідь визнано недійсними. Чинний президент Аркадій Гукасян, термін повноважень якого закінчується, заявив учора журналістам: «Нагорний Карабах має більше аргументів для проголошення незалежності, ніж Косово. Якщо Косово отримає незалежність, то незрозуміло, чому Карабах не може піти за цим прикладом».

Ізраїль звільняє палестинських в'язнів

      Ізраїль вчора почав звільняти палестинських в'язнів. На волю вийдуть 256 осіб, головним чином прибічники очолюваного палестинським лідером Махмудом Аббасом руху ФАТХ. Прибічники опозиційного до ФАТХу радикального палестинського руху ХАМАС залишаться в в'язницях. Бі-Бі-Сі- повідомляє із Західного берега Йордану, що звільнення 256 в'язнів із загальної кількості приблизно 10 тисяч сприймається більшістю палестинців як пропагандистська акція Ізраїлю. 

Допит екс президента Франції

      Колишнього президента Франції Жака Ширака позавчора слухали в прокуратурі Парижа як свідка у справі створення фіктивних посад у мерії Парижа в 80-ті та 90-ті роки, коли він був мером. Не виключено, що Шираку буде висунуто звинувачення у зловживанні службовим становищем. Це перший в історії Франції випадок допиту колишнього президента.

      Справа створення фіктивних посад з виплатою винагороди членам партії Ширака за те, що вони нічого не робили для столиці, тягнеться роками. 2004 року було засуджено умовно екс-прем'єр-міністра Алена Жюппе. Самого Ширака досі охороняв президентський імунітет.

Тоні Блер вже не безробітний

      Позавчора в Лісабоні відбулася зустріч так званого «близькосхідного квартету» — США, ЄС, ООН та Росії, головним завданням якого є налагодження мирного діалогу між палестинцями та Ізраїлем. На цій зустрічі дебютував колишній прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер у новій ролі — головного представника «квартету» на Близькому Сході.

Розплата за Червону мечеть

      Після силового вирішення протистояння навколо Червоної мечеті у столиці Пакистану Ісламабаді жоден день не минає без терористичних замахів: місцеві та закордонні радикали мстяться за вбивство їхніх однодумців під час штурму мечеті урядовими військами. Вчора четверо людей загинули та шестеро отримали поранення під час замаху в провінції Північний Вазирістан. Найбільш кривавим з останніх був позавчорашній день, коли в результаті трьох терористичних замахів загинула 51 особа. А загалом із часу штурму мечеті минулого тижня в терактах загинули майже 200 пакистанців.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>