Генделик біля гуртожитку? Треба розширювати

19.07.2007

      Біля кіоску, в якому з 1994 року цілодобово продавали дешеву горілку та цигарки, здавна збиралися компанії «хануриків». Здається, банальна, хоча й не надто приваблива картина, якби не одна деталь. Кіоск розташовувався на території студмістечка провідного ВНЗ Донбасу — Донецького національного університету.

      Як розповіла в Києві на прес-конференції редактор профкомівської газети «Зачьотка» Олена Федоренко, хлопці-студенти, проходячи повз «наливайку», ризикували отримати по обличчю, а дівчата взагалі після випадку згвалтування, що стався біля цього «злачного» місця та який зараз розслідують відповідні органи, намагалися повертатися до гуртожитків завидка й не поодинці. Студенти не раз писали листи до обласної адміністрації, мера з проханням прибрати кіоск. Проте генделик лише розширювався. Крім звичайного кіоску, тут з'явилося невеличке кафе під поліетиленовим дахом з пластиковими столами та стільчиками.

      Через деякий час депутати міської ради раптом усвідомили аморальність того, що між трьома гуртожитками університету розташовано цілодобове кафе, в якому продають алкоголь. І на одному із засідань вирішили... вилучити 100 квадратних метрів університетської землі через її нецільове використання. Сказано — зроблено. Землю вилучили і... віддали компанії «Альфа-спорт», яка до того володіла кіоском. Остання взялася активно освоювати ділянку. Правда, поміж студентськими гуртожитками компанія з промовистою «спортивною» назвою будує не стадіон і не тренажерний зал, що в цьому місці може й було б доречним. Відгородивши 700 квадратів території студмістечка, «Альфа-спорт» споруджує великий магазин-кафе. За п'ять тижнів уже викопано котлован, залито фундамент майбутньої «торгової точки».

      Студенти, викладачі та ректор, без відома якого було відчужено університетську землю, неодноразово писали листи до представників місцевої влади, а також на адресу уряду, Президента та до Генпрокуратури. Врешті-решт Ворошиловський районний суд наказав фірмі «Альфа-спорт» призупинити будівництво на території університету до остаточного рішення суду.

      Студенти обіцяли влаштувати пікети під час святкування 750-річчя Донбасу для того, щоб привернути увагу громадськості до проблеми. Мер Донецька Володимир Логвиненко, щоб не здіймати скандал, попросив студентів не мітингувати під час святкувань ювілею області, а натомість дав слово зробити все для того, щоб незаконне будівництво між гуртожитками, яке порушує всі будівельні норми, припинили. Проте після святкування будівництво, попри рішення суду, триває. Голова студентського профкому Донецького національного університету Олексій Булавін розповів, що тепер будівельники своєрідно «граються у схованки», тобто працюють доти, доки студенти не приводять міліцію. На очах представників МВС будівельники підкреслено відпочивають, а коли міліція йде геть, продовжують роботу.

      У день проведення прес-конференції в Києві та одночасних акцій протесту в самому Донецьку міський прокурор прийняв постанову про порушення кримінальної справи щодо захоплення земельної ділянки фірмою «Альфа-спорт». Прокурор подав позовну заяву до господарського суду міста «Про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки». Він же надіслав протест донецькому голові Лук'янченку з проханням скасувати постанову про вилучення 100 кв. м університетської землі.

      Незважаючи на це, ректор ДонНУ Володимир Шевченко вважає, що швидке і позитивне рішення по цій справі — це «ілюзія». Справді, в Донецьку ходять чутки, що в «Альфа-спорт» є міцний «дах». Прості люди пов'язують діяльність цієї фірми з відомим у вузьких колах Михайлом Ляшком, знаним за прізвиськом «Міша Косой», який колись особисто знав покійного «короля» кримінального Донбасу Аліка Грека, а сьогодні, кажуть, володіє великою кількістю казино. Його ім'я фігурувало і в скандальній справі з донецьким універмагом «Білий лебідь»...