Наввипередки за лідерами

19.07.2007
Наввипередки за лідерами

Юлія Баралей принесла Україні «золото» чемпіонату світу на 400-метрівці.

      Поки зірки української «королеви спорту» виступають на етапах «Золотої ліги» або готуються до чемпіонату світу за індивідуальним графіком, їхня зміна намагається заявити про себе на молодіжних форумах.

      На сході Чехії, в Остраві, відбувся п'ятий юніорський чемпіонат світу серед спортсменів віком до 17 років. Для збірної України він став найудалішим за всі роки незалежності — завоювавши три золоті й одну бронзову медалі, наша команда посіла п'яте місце.

      Першу нагороду, бронзову, у штовханні ядра отримав Дмитро Савицький, після чого наші спортсмени пiднiмалися тільки на найвищу сходинку п'єдесталу. Хоч як це дивно з огляду на брак в Україні полів для метальних дисциплін, Микита Нестеренко впевнено виграв змагання дискоболів (68,54 м), а Андрій Мартинюк далі за всіх відправив молот (76,09 м). У бігових стартах наші дівчата відзначилися на 400-метрівці — Юлія Баралей не залишила шансів суперницям і фінішувала першою (53,57 сек.), а от Ольга Земляк трохи не дотягнула до призового місця — четвертий час (54,71).

      Доволі непогано виступила й наша молодіжна команда, яка змагалася на чемпіонаті Європи серед спортсменів віком до 23 років, що завершився в угорському Дебрецені. В неофіційному командному заліку збірна України за медалями стала сьомою, а за очками — шостою.

      Золотими медалями відзначилися метальниця диску Катерина Карсак, яка виграла з власним кращим результатом у кар'єрі (64,40 м), встановивши при цьому рекорд континентальних першостей, і 20-річна стрибунка потрійним Лілія Кулик, котра оновила молодіжний рекорд України — 14,39 м. Олександр Осмолович фінішував другим у фіналі бігу на 800 м (1.50,21), а бронзові нагороди отримали: Денис Федас у стрибках з жердиною (5,65 м — персональний рекорд), Наталія Золотухіна (метання молота — 67 м), Олександр П'ятниця (метання спису — 76,28 м) й наша жіноча естафетна четвірка 4х400 (Плотіцина, Карандюк, Ірхіна, Пейчева — 3.33,90). У десятиборстві Олексій Касьянов набрав рекордну для себе суму балів, але те ж саме зробили і його головні конкуренти, тому українець залишився четвертим.

      Тепер головне — не розгубити цю «золоту молодь», від якої країна з часом чекає нових звершень на «дорослих» змаганнях найвищого рівня. Ще один шанс проявити себе підростаюча зміна отримує вже сьогодні у голландському містечку Хенгело, де починається чемпіонат Європи серед 19-річних.