Не вбий і виграй

17.07.2007

      На третій етап «Золотої ліги», що минулої п'ятниці відбувся на римському «Стадіо Олімпіко», приїхало аж шестеро українців. Проте, на відміну від двох попередніх стартів, цього разу вони залишилися без медалей.

      Найвищим досягненням українців в Італії стало шоста позиція Анастасії Рабченюк у бігу на 400 м з бар'єрами.

      Двічі бронзова Ірина Ліщинська вирішила не брати участь у забігу на 1500 м. Натомість на перший серйозний турнір приїхав кращий спортсмен України 2006 року Іван Гешко, який на початку літа без зайвого галасу обвінчався. До змагань у Римі чернівчанин стартував лише на чемпіонаті України, цілеспрямовано готуючись до світової першості. Поки що спортивна форма Гешка далека від оптимальної, тому він і показав лише 11-й час (3.35,03). Але склад учасників забігу на «півторашці» був настільки сильний і так вдало вони пробігли, що встановили аж п'ять особистих рекордів! А результат переможця став другим у сезоні у світі.

      У жіночих стрибках у висоту скромно виступили наші дівчата. І Вікторія Паламар,і Вікторія Стьопіна підкорили лише 190 см, посівши 7-8-ме місця.

      У дуже швидкому забігу на 800 м киянка Тетяна Петлюк, яка відновлюється після травми, показала 10-й результат (2.01,84).

      Дніпропетровець Олексій Лукашевич у довжину настрибав лише на 7,76 м (сьоме місце), тоді як на відкритому чемпіонаті Києва залетів аж на 8,23 м. Узагалі ж лише троє спортсменів тут перетнули рубіж восьми метрів.

      З інших результатів відзначимо реванш у бігу на 110 м з бар'єрами досвідченого американця Анвара Мура у 20-річного кубинця Дайрона Роблеса, який насмілився «образити» суперника. Цікаво, що, як і за тиждень до цього в Парижі, переможця визначив фотофініш. У жіночому бар'єрному спринті Мішель Перрі на 0,02 сек. поліпшила найшвидший результат сезону у світі.

      У королівській дисципліні, чоловічій стометрівці, очікувалося протистояння родичів й одночасно переможців двох перших етапів — Асафи Пауелла з Ямайки й Дерріка Аткінса, який народився на Ямайці, а у віці двох років переїхав з батьками на Багамські острови. Зовні легко переміг Пауелл, встигши при цьому подивитися на фініші навколо і показати кращий час сезону на планеті.

      А з розіграшу джек-поту у розмірі мільйон доларів драматично вибув фінський метальник спису Теро Піткямякі. У третій спробі він влучив списом у... спину стрибунові в довжину Саліма Сдірі. На щастя, у лікарні французькому атлетові надали допомогу, і його життю ніщо не загрожує. А от Піткямякі так і не зміг після цього налаштуватися й виграти змагання. Думається, що провина лежить не на ньому, а на організаторах, які не спромоглися забезпечити безпеку учасників.

      Тож тепер на головний приз «Золотої ліги» продовжують претендувати лише троє спортсменів — американки Річардс і Перрі, а також російська стрибунка з жердиною Олена Ісінбаєва, яка у Римі невдало намагалася оновити свій же світовий рекорд.

 

ТАБЛО

Переможці третього турніру «Золотої ліги» (Рим, 13 липня)

Види програм, у яких розігрується мільйон

      Чоловіки. 100 м: Пауелл (Ямайка) — 9,90 сек. 110 м з/б: Мур (США) — 13,16 сек. 1500 м: Кауч (Марокко) — 3 хв. 30,78 сек. Метання спису: Торкілдсен (Норвегія) — 88,36 м. Потрійний стрибок: Олссон (Швеція) — 17,19 м.

      Жінки. 100 м: Едвардс (США) — 11,03 сек. 100 м з/б: Перрі (США) — 12,44 сек. 400 м: Річардс (США) — 49,77 сек. Стрибки у висоту: Влашич (Хорватія) — 2,02 м. Стрибки у висоту з жердиною: Ісінбаєва (Росія) — 4,90 м.