«Ленінці» — за Шухевича

14.07.2007

      Позавчора у Полтаві відбулася науково-теоретична конференція «Генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич. Тернистий шлях до перемоги», присвячена 100-річчю з дня народження діяча українського визвольного руху. Ініціювала її проведення Ленінська районна організація «Народного союзу «Наша Україна». Іініціативу підтримала низка місцевих громадських організацій.

      Знані у Полтаві дослідники минувшини Віктор Ревегук, Олександр Білоусько, Тарас Пустовіт і Надія Кочерга розвінчали численні міфи радянського агітпропу, якими й досі воліють послуговуватися українофоби. Один із таких міфів — про УПА як суто «західняцьке» явище, далеке чи навіть «чуже» мешканцям Центральної та Східної України й, зокрема, Полтавщини. Науковці на конкретних фактах доводили протилежне. Причому йшлося не тільки про діяльність під час Другої світової війни похідних груп ОУН-УПА, мережа яких на Полтавщині була однією з найрозгалуженіших.

      Факти свідчать: до УПА як найбільш організованої сили українського руху опору загарбникам вливалися тисячі патріотів зі всієї України. В ній воювали навіть окремі «полтавські» сотні. А вихідець із полтавського краю Дмитро Карпенко першим серед вояків УПА одержав її найвищу нагороду — Золотий хрест. Зрештою, одним із найближчих соратників того ж Романа Шухевича у політичному керівництві підпільним визвольним рухом був уродженець селища Шишаки, що на Полтавщині, Кирило Осьмак, якому довірили очолити Українську головну визвольну раду (нагадаємо, що сам Шухевич в УГВР мав посаду голови секретаріату).

      Підсумком конференції у Полтаві стало звернення її учасників до Президента України Віктора Ющенка з пропозицією визнати на державному рівні вояків УПА борцями за державну незалежність України та присвоїти генерал-хорунжому Роману Шухевичу звання Героя України.