НОВИНИ ПЛЮС

14.07.2007

Трагедія біля узбережжя Філіппін

      Щонайменше 15 осіб загинули біля східного узбережжя Філіппін у результаті затоплення порому Blue Water Princess, 129 особам вдалося врятуватися, а понад 100 пасажирів порому вважають зниклими безвісти, повідомляє «Ассошіейтед пресс». На борту порому, який здійснював рейс із Люмени, центру провінції Квезон, на острів Масбате, перебували понад 250 осіб.

      Причиною трагедії стало те, що за умов поганої погоди пором наскочив на скелю і перекинувся на бік за 450 м від берега. Та винна не лише погода. Ті, кому вдалося врятуватися, повідомили: капітан та команда розмістили 14 вантажівок з одного боку порому, а не рівномірно по периметру.

      Рятувальну акцію та пошук тіл загиблих ускладнюють погані погодні умови. Водолази повідомили, що в корпусі порому перебуває багато інших тіл, крім уже піднятих.

Судовий позов за купальник

       Недавня кандидатка на посаду президента Франції Сеголен Руаяль подала судовий позов на популярний французький тижневик «Парі матч». Руаяль обурило те, що часопис розмістив на своїх сторінках серію її фото в купальному костюмі.

        Позов про «порушення права на приватне життя» подав від імені політика адвокат. Він має намір вимагати від журналу значну компенсацію за моральні збитки та усунення з газетних кіосків рекламних плакатів «Парі матч» із фотографіями Руаяль.

      Фото були зроблені під час відпустки, яку лідерка французького лівого табору разом із донькою провела на Середземному морі.

Пташиний грип у Чехії

      Тести підтвердили, що два чергові вогнища захворювання на пташиний грип у Чехії викликані найбільш небезпечним для людини вірусом типу H5N1. Як повідомила чеська ветеринарна служба, нові зони поширення вірусу дотичні до виявлених  у червні вогнищ iнфекцiї (у повіті Усці-над-Орліце неподалік від кордону з Польщею та в місцевосцях Ножім і Тісова).

      На двох уражених фермах перебуває понад 70 тис. домашніх птахів. Речник державної ветеринарної служби повідомив, що всіх їх буде знищено.

Надія на порятунок болгарських медсестер

      Французький уряд учора висловив сподівання, що п'ятеро болгарських медсестер та палестинський лікар, яких було засуджено до смертної кари в Лівії, будуть врятовані. Така заява прозвучала з вуст радника президента Франції Клода Геана після того, як напередодні дружина президента Сесилія Саркозі відвідала засуджених та мала дві зустрічі з лівійським лідером Муаммаром Каддафі.

      Сесилія Саркозі заявила, що її візит до Лівії «не є офіційним» та що президент Франції направив її до цієї країни «як матір» для висловлення підтримки хворим дітям (перша леді зустрічалася і з хворими на СНІД малюками).

Загинули, навчаючись рятувати інших

      Шестеро швейцарських військових загинули під час сходження на гору Юнгфрау в Альпах. Усі вони впали в прірву глибиною кількасот метрів. Трагедія сталася під час навчань гірничо-рятувальної служби. Агенція «Рейтер» стверджує, що в районі навчань сталося сходження снігової лавини.

      Влітку до Швейцарії приїздить багато шанувальників гір. Пік Юнгфрау серед туристів є найпопулярнішим, але рідко трапляється, щоб відразу загинули стільки альпіністів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>